Sorry for/to/that

Dobrý den, ahoj.
Zamotal jsem se v jednoduchých větách obsahující slovíčko “apologize/sorry”. Jak se prosím do angličtiny překládají věta “Chtěl bych se omluvit, že se nebudu moci účastnit dnešní hodiny angličtiny z důvodu návštěvy lékaře”.

Mé pokusy:

1. I would like to apologize for not being able to attend English lesson today due to going to see a doctor"
  2. I would like to apologize for unable to attend English lesson due to going to see a doctor"
  3. I am sorry for not being able to attend …
  4. I am sorry to ........

Díval jsem se do slovníku a u “sorry” si mohu vybrat, zda-li to vyjádřím pomocí “sorry that, sorry for, sorry to”.

Omlouvám se, že se ptám na takto jednoduchou věc, ale prostě mám zatmění. Jak by prosím stejná věta vypadala v těchto třech různých situacích s that/for/ to?
Děkuji Vám

Mně se tedy to souvětí nezdá jednoduché. Chcete doslovný překlad tohoto složitého souvětí nebo chcete vyjádřit, že nepřijdete na hodinu, protože jdete k lékaři? Můžete si to dlouhé souvětí rozdělit například na dvě věty nebo místo “z důvodu” nahradit další větou s “because”.

Jedna oprava:
apologize for being unable
(unable není sloveso)

Jinak
I'm sorry to tell you I'm not able… (je mi líto, že něco udělám – zde “že Vám musím oznámit”)
I'm sorry that I'm not able… (omlouvám se, že…)
I'm sorry for not being able… (omlouvám se za něco…)

Každopádně v mluveném projevu by se takové dlouhé konstrukce, jako uvádíte nahoře, pravděpodobně neobjevily. Ve formálním, psaném už by byly možné.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Lucka Skrčená vložený před 10 lety

Mně se tedy to souvětí nezdá jednoduché. Chcete doslovný překlad tohoto složitého souvětí nebo chcete vyjádřit, že nepřijdete na hodinu, protože jdete k lékaři? Můžete si to dlouhé souvětí rozdělit například na dvě věty nebo místo “z důvodu” nahradit další větou s “because”.

Děkuji Vám Lucko. Stačí mi jednoduše vyjádřit to, že nepřijdu na hodinu, protože jdu k lékaři. Nejjednodušší a nejkratší způsob.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Franta K. Barták vložený před 10 lety

Jedna oprava:
apologize for being unable
(unable není sloveso)

Jinak
I'm sorry to tell you I'm not able… (je mi líto, že něco udělám – zde “že Vám musím oznámit”)
I'm sorry that I'm not able… (omlouvám se, že…)
I'm sorry for not being able… (omlouvám se za něco…)

Každopádně v mluveném projevu by se takové dlouhé konstrukce, jako uvádíte nahoře, pravděpodobně neobjevily. Ve formálním, psaném už by byly možné.

Franto, moc Vám děkuji za příklady, pomohl jste mi. Jakou z variant byste zvolil bez přemýšlení Vy, aby to vyznělo co nejpřirozeněji a nebylo to moc dlouhé? Můžete prosím celou větu v angličtině uvést?

Řekl bych to jednoduše:
I'm sorry but I can't attend the lesson today because I have to go to the doctor.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Pavel Dvořák vložený před 10 lety

Děkuji Vám Lucko. Stačí mi jednoduše vyjádřit to, že nepřijdu na hodinu, protože jdu k lékaři. Nejjednodušší a nejkratší způsob.

V tom případě souhlasím s Frantou a jeho návrhem (nad tímto příspěvkem).

Moc Vám děkuji za pomoc a za váš čas.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.