Help for English

Detaily k CAE

 

Zdravím,

za týden jdu na CAE (počítačová forma) a mám pár dotazů, tak kdyby se našel někdo, kdo by se se mnou mohl podělit o svoje zkušenosti, byla bych moc ráda.

  1. Někde jsem četla, že klávesnice je QWERTY. Fakt, nejde to změnit?
  2. Vážně se v testu všechno ukládá automaticky, každá odpověď, i v části writing?
  3. Ve writing – fungují klávesové zkratky ctrl+C ctrl+V, kdybych třeba chtěla nějak přeskupit text? A je tam tlačítko „zpět“, kdybych třeba omylem smazala něco, co jsem nechtěla?
  4. Ve speaking part 4, i po zkouknutí všech instruktážních videí mi není jasné, jestli se mluví jenom se zkoušejícím, nebo hlavně s tím druhým kandidátem, někde na otázku vždy odpoví jeden a zkoušející se druhého zeptá, zda s tím souhlasí, jinde oba spolu diskutují… Jak to má ideálně vypadat, mám např. říct svůj názor a rovnou se kolegy zeptat, zda se mnou souhlasí?
  5. Během celé části speaking, má se používat formální či neformální jazyk? Nebo můžu v odpovědi na jednu otázku použít frázové sloveso a „colourful vocabulary“ a v jiné odpovědi zase formálnější vyjádření (např. I have never contemplated residing in any other neighbourhood.)?

Děkuju moc.

1) To si přesně nepamatuji, ale i kdyby, jde prakticky jen o Y/Z. Jednoduše zavolejte tam, kde budete zkoušku dělat a zeptej te se jich. Můžete si pak případně ještě týden doma cvičit psaní s prohozenými klávesami.
2) Mám za to, že po vypršení času pro tu kterou část zkoušky se automaticky uloží to, co máte zrovna napsáno/zaškrtnuto. Pokude se dobře pamatuji, není tam k dispozici žádné tlačítko “Odeslat” během psaní.
3) Myslím, že CTRL+C/V funguje. Ohledně CTRL+Y/Z si nejsem jistý, ale tuším, že také. S tím, že musíte ale případně počítat s tou QWERTY klávesnicí! :)
4) Oficiální popis čtvrté části říká: “Further discussion with the other candidate based on the topics or issues raised in the task in Part 3. The interlocutor asks each of you some questions and you discuss them with the other candidate.”
5) Je to jako v češtině – není to úplně povídání s kamarády, ale ani cvičení v oboru rétoriky. Doporučuji používat neutrální jazyk s co nejbohatší slovní zásobou. S “prostší” řečí ovšem projdete pravděpodobně také.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.