Help for English

pomoc s gramatikou

 

ahoj chtel bych se zeptat na dve veci. za prve… veta MAS CAS? proc nemuze byt prelozena HAVE YOU TIME ale duolingo po mne chce DO YOU HAVE TIME. Myslel jsem, ze HAVE nepotrebuje pomocne DO. A dalsi veta kterou nevim je MUJ POKOJ NEMA ZADNE OKNA. Myslel jsem, ze preklad je MY ROOM HAS NOT ANY WINDOWS ale je to spatne a spravne je MY ROOM DOES NOT HAVE ANY WINDOWS. Proc nestaci dat HAS do zaporu kdyz je to pritomny prosty cas. diky

Vámi uváděné použití slovesa HAVE bylo dříve považováno za správné a i se tak vyučovalo, dnes je to pokládáno za nesprávné, resp. nestandardní a máme dvě možnosti práce s tímto slovesem:

1. využívat spojení HAVE GOT (have you got time?; my room hasn't got any windows)
2. využívat pomocného slovesa DO (do you have time?; my room doesn't have windows)

diky

Více najdete v našem článku HAVE.

Do you have time? / Have you got time? se nepoužívá jako úvodní věta.
Are you busy? Are you in a rush? Are you rushing off somewhere? Have you got a moment? Can/could you spare a moment? Could/can I have a (quick) word? Could/can I (just) ask you something (quickly)? Could/can I come and see you in the next day or two? Have you got time for a drink/coffee/chat?
Chybí kontext. :((

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.