Help for English

Výuka dětí - nápady na úvodní hodinu

 

Dobrý den,

působím jako lektor AJ v soukromé jazykovce. Mám zkušenosti pouze s výukou dospělých, ale od příštího týdne budu učit sedmičlennou skupinku dětí (chodí do druhé třídy). Chtěl bych se zeptat, zda-li by mi byl někdo ochoten poradit, co s nimi dělat na úvodní hodině – bylo mi řečeno, že děti jsou začátečníci (což je dost abstraktní pojem, takže nevím, jestli už třeba něco neznají). Děti se navzájem znají, takže seznamovací hry asi postrádají smysl. Děkuji předem za nápady.

Dobrý den, děti se sice znají, ale vy je neznáte. Využijte toho, mohou se představit samy, ale větší zábava je, když představují jeden druhého. Pokud to neumí, to vůbec nevadí, ony to pochopí, když je správně navedete. S dětmi jsou hodiny o básničkách, písničkách, hrách. Ve druhé třídě nemá smysl po nich chtít nějaké psaní a čtení, tudíž se můžete soustředit čistě na mluvení, poslech.

Můžete hrát tichou poštu, “vyzkoušet si” je, zda umějí nějaká slovíčka (zvířátka, barvy, oblečení, části těla, jídlo…) – ideálně ale ne na obrázcích, takhle malé děti si zatím zcela nespojují to, co je na obrázku s realitou, ale můžete vzít plyšáky, hračky, opravdové jídlo jako jablka, banány a tak a dát je do magic box nebo magic sack a tahat, udělat z toho srandu.

Pokud už umí počítat třeba do pěti, můžete s nimi hrát hru: vyzvete dobrovolníka, postaví se k vám zády a vy mu prstem namalujete na záda číslo, které umí, asi do max. 5–10, a dobrovolník hádá, pak zkoušejí ve dvojicích.

Naučte je úvodní písničku, kterou budete zpívat vždy na začátku hodiny a tu písničku po nějaké době obměňte. Mluvte na ně ideálně pouze anglicky. Můžete společně vyrábět různé věci, malovat… Na internetu najdete mnoho písniček, básniček, aktivit. Např. https://supersimpleonline.com/ nebo www.education.com. Z tištěných materiálů ráda používám Cambridge Photocopiables – Primary Grammar Box nebo Primary Communication Box

Držím palce a přeji hodně úžasných chvil s dětmi. :-)

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.