The Uwe Boll story x The story of Uwe Boll

Ahoj, je nějaký rozdíl? První je skutečný název dokumentu, druhé co bych očekával. Ta první varianta mi přijde zvláštní, ale předpokládám, že jde o následující:

The + name of person + noun: this construction can be used instead of the genitive, with no change in meaning. This construction is very formal and is only used with famous scientists. This means that you cannot write the Adrian Wallwork theory of writing, because Adrian Wallwork (the author of this book) is not suf fi ciently famous!

Předpokládám tedy, že jde o to, že je dost slavný a proto to lze použít?

Výše uvedený názor je chybný. Vazba the + name of person + noun není nijak formální a dá se použít s odkazem na kohokoliv. The Peter Principle, The ABBA story, The Alice in Wonderland Theory, The Havel Legacy, The Obama Nation atd.

DesperateDan: no já citoval zdroj níže, ale bylo to tam konkrétně u vědeckých principů/prací v sekci 2.2 theories, instruments etc.

A. Wallwork, English for Research: Usage, Style, and Grammar, 11 DOI 10.1007/978–1–4614–1593–0_2, © Springer Science+Business Media New York 2013

https://www.springer.com/…15923-c1.pdf?…

Bude to nějaký jeho osobní brouk v hlavě. Uvedl jsem pět příkladů, které jsou naprosto v pořádku, a nejsou nijak “very formal”. Taky na vazbě “The Adrian Wallwork Theory of Writing” není nic špatného, ani v odborném vědeckém kontextu.

Díky, no tak to jsem z toho jelen :(

Tak se běžte schovat! Začala lovná sezona! ;-)

:) a pokud chce říct “příběh modrého hada”, bude tam člen? Řekl bych “The story of the blue snake”, ale nezdá se mi to, hlavně u toho hada. Ale myslím konkrétního..:/

Určitě bude člen před slovem had. Had je počitatelný a potřebuje determinátor. Můžete říct the story of a blue snake (nějakého, jednoho hada, zatím je to první zmínka o hadovi) nebo the story of the blue snake (o tom určitém hadovi, o kterém budu vyprávět).

Ano, sle kdyby šlo třeba o název filmu? Bude tam “the” u hada?

Může tam být obojí – příběh jednoho hada, o kterém zatím nic nevíme, nebo příběh toho hada, o kterém vám budeme vyprávět.

No právě to mi není jasné. Ve filmu vždycky vyprávíme o něčem novém (není to dokument).

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.