časy po AS - time conjunction

Dobrý den

V celém tomto vlákně mi jde o to jak fungují souvětí vět s “as” v situacích kdy oba děje (v obou částech věty) se dějí právě teď.

Tento rozpis dole mi zprostředkovala učitelka spolu s rodilcem. Narazili jsme však na spoustu nejasností, které mi paní učitelka už není schopna vysvětlit. Soupis obsahuje také příkladové věty kde jsou dva přítomné prosté časy v obou částech věty. To je jen názorná ukázka a není nijak důležitá. Pro komplexnost jsem to zde raději přepsal celé. Uvědomuji si,že tento dotaz je výjimečně rozsáhlý. Už nevím za kým s tím jít a tak zkouším žádat o pomoc zde. Budu neskutečně vděčný za případnou pomoc :-)

• I.) As the show increases in popularity, more and more tickets are sold daily. = regularly
  • II.) As the show is increasing in popularity, more and more tickets are sold daily.
  • III.) As the show increases in popularity , more and more tickets are being sold daily.
  • IV.) As the show is increasing in popularity , more and more tickets are being sold daily.
  • v těchto větách se jedná o současné děje a také příčinnou souvislost

• V.) As we´re discussing grammar issues, young children in China are working in sweatshops.
  • VI.) As we´re discussing grammar issues, young children in China work in sweatshops.
  • VII.) As we discuss grammar issues, young children in China are working in sweatshops.
  • VIII) As we discuss grammar issues, young children in China work in sweatshops. regularly
  • v těchto větách se jedná o současné děje

• IX.) Your coffee´s getting cold as you´re messing with the TV.
  • X.) Your coffee´s getting cold as you mess with the TV.
  • XI.) Your coffee´s gets cold as you´re messing with the TV.
  • XII.) Your coffee´s gets cold as you mess with the TV. = regularly( every morning etc.) )
  • v těchto větách se jedná o současné děje a příčinnou souvislost

Z tohoto přehledu vyplývá, že pro dva děje, které se dějí v tento moment, v těchto dnech mohu použít ve větě s AS jak dvakrát přítomný průběhový čas tak, překvapivě, i kombinaci přítomného průběhového a přítomného prostého (viz věty VII. a IX.) – tento prostý čas však bude vždy v části po AS. Chtěl bych vás poprosit o komentář zda tomu tak opravdu je :)

Poté nechápu ještě tyto dvě věci:

1.) Věty VI. a XI. jsou špatně. To by však měla být špatně i věta II., ne? Osobně bych dal obě dvě části věty do průběhového času a nebo: As the show increases in popularity, more and more tickets are being sold daily – zde je prostý čas po AS – to podle přehledu (viz nahoře) jde použít pro dvě věci, které se ději např. v tento moment/v těchto d­nech.

2.) Poslední nejasnost se vztahuje k větě I. kde jeden *rodilec tvrdí, že: (*tentokrát na fóru – nejedná se o stejného rodilce co mi udělal přehled nahoře).

• As the show increases in popularity, more and more tickets are sold daily . = The sentence is fine, and describes what is happening right now.

To je přeci blbost, ne? Já zde vidím přítomný prostý čas pro popis něčeho obecně platného! Rozhodně bych si pod touto větou nepředstavil něco “happening right now” !

Shrnutí/Jde mi tu tedy o:

1. Jestli opravdu mohu použít present simple+ present continuous když oba děje teď probíhají – spolu s “as”
  • poslední dvě otázky na konci :)

Zkusím to ještě zjednodušeně:

1)

• As the show increases in popularity, more and more tickets are sold daily.

Lze podle vás použít tuto větu v případě, že se jedná o děj, který se děje pouze teď/ v posledních pár dnech? Osobně bych opravdu použil raději: "As the show is increasing in popularity, more and more tickets are being sold daily.

2)

• Your coffee´s getting cold as you´re messing with the TV.

V této větě jsou dva právě probíhající děje. Je možné, že v AJ se přesně toto samé dá vyjádřit i v kombinaci přítomný průběhový-přítomný prostý čas? Tedy: Your coffee is getting cold as you mess with the TV.

Mohl bych vás poprosit o pomoc? Jsou mé domněnky správné? Děkuji!

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.