part(s) of / part(s) of THE

často narážím na to, že někdy se po Part of vyskytuje člen a někdy ne.. Hledala jsem nějaké vodítko, ale zdá mi, že je to spíš zase o ustálnosti spojení. A nebo je to možná úplně jedno?

V peu jsem našla pouze o neurčitém členu: 553 part A is usually dropped before part of if there is no adjective. Part of the roof was missing. (but A large part of the roof was missing.)

chápu, že ‘THE’ bude použito, když mluvíme o něčem specifickém – part of the house was blue – část ‘toho’ domu byla modrá…

Nicméně třeba v příkladové větě Whites and blacks were segregated into different parts of town.

mi přijde, že parts of the town by tam pěkně šlo, očividně se mluví o konkrétním místě. Spíš by mě tedy zajímalo, kdy je možné ‘the’ vypustit – je to o ustálenosti či obecnosti?

Ve větě Whites and blacks were segregated into the different parts of town rozumíme (bez kontextu) spíš into all the different parts (nebo into the different parts, které už byly identifikovány), když chtěný smysl je (zřejmě) do různých (blíže neurčených) částí. Kdybychom věděli, že město je rozdělěno výlučně do dvou částí, tak into the different parts (nebo into different parts) by bylo v pořádku.

Posuzovat jednu samostatnou větu bez kontextu bývá těžké. ;-)

Díky, ale já jsem to myslela opačně :-D

xxxx parts of THE town vs. xxxx parts of ___ town

Oops, omlouvám se. :-( “Town”, in expressions like going to town, in town, into town, out of town, is a set adverbial expression (like at home, in bed, at work etc), and “town” is simply some unknown built-up area. If the town has been previously identified, then you'd [= you would] say parts of the town.

nic se neděje ;-) A jak se tato vazba pak bude chovat s jinými výrazy – jestli poznám že to je adverbial expression (nebo to bude vždy?) V učebnicích vídám obojí – parts of the body / parts of body :-( tak právě zkoumám čím se řídit.. moc děkuji :-)

Ne, “body” není adverbial, tak parts of the body. Native speaker neřekne parts of body.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.