Help for English

Slovicka

 

Ahoj, zaujimalo by ma ako sa ucite slovicka? Pouzivate vykladovy slovnik? Kolko slovicok sa ucite denne? Zaujimal by ma presny Vas postup. Rad by som ziskal novu inpiraciu. ?

Metod je mnoho, každý by si měl vybrat takovou, která mu vyhovuje a funguje. Někdo používá EnglishMe, někdo Goldlist…
Např. já pouze čtu a poslouchám + koukám na filmy. :)

Ja používam “záťažovú metódu”. Položím si nejakú typickú IELTS otázku a odpovedám si na ňu v predpísanej štruktúre (= odpoveď + odôvodnenie + príklad).

Slovíčka, ktoré mi nenapadanú, si vyhľadám a naštudujem. A znovu si zložím odpoveď, kým to nie je ako tak OK, kým nekokcem a zdá sa mi, že to má zmysel.

Súčasne, keď sa oboznamujem s nejakou gramatikou, hneď rozmýšľam, v akej odpovedi ( v odpovedi na akú otázku) by som ju mohla použiť.

Odpoveď sa ešte snažím obmieňať so synonymami, tak si trénujem aktívnu slovnú zásobu.

Já se snažím každý den přečíst něco v angličtině (čtu knížky, povídky, články z novin), o víkendu sleduji televizi.

Neznámá slova si vyhledávám ve výkladovém slovníku (používám hlavně Oxford Advanced Learner's Dic­tionary a Wordnet) a v překladovém slovníku (od Josefa Fronka a od společnosti Lingea). Také si vyhledávám synonyma, to vše mi pomáhá si ta slova lépe zapamatovat. Když narazím na nějaké zajímavé slovo, tak si ho zapíši do počítače, po nějaké době, když už ho znám dobře, tak ho vymažu.

Na své úrovni již nová slovíčka k učení předem cíleně nevyhledávám. Denně v angličtině čtu, (knížka, články na netu, atd. ), sleduji dokumenty a filmy, případně si poslechnu nějaký podcast. Také angličtinu procvičuji pravidelným překládáním, momentálně asi nejvíc na Tatoebě.

Neznámá či zapomenutá slovíčka v knize si buď označím, nebo zapíšu na papír, pak vyhledám ve slovníku a uložím do slovní banky. Následně se vrátím k odstavci, kde toto “nové” slovíčko je a znova si ho celý přečtu.

Určitě je dobré si k novým slovům utvořit kromě slovníkových frází i pár vlastních příkladových vět, lépe se pak uchovávají v paměti.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od GODLUCAS vložený před 4 lety

Ahoj, zaujimalo by ma ako sa ucite slovicka? Pouzivate vykladovy slovnik? Kolko slovicok sa ucite denne? Zaujimal by ma presny Vas postup. Rad by som ziskal novu inpiraciu. ?

Podle mě je důležité rozlišovat metody a principy. Metod je spousta. Každému vyhovuje něco jiného. Např. já se snažím mít intenzivní kontakt s jazykem (YouTube, Netflix, knihy atd.). Nová slovíčka, která mě zajímají, si systematicky vypisuju do sešitu v příkladových větách a pak se snažím si je zpětně procházet. Spousta slovíček pak skrz kontakt s jazykem zůstane člověku v hlavě, aniž by si je zapisoval.

Důležitý princip je pak ten, že byste se měl slovíčka učit vždy v kontextu – celé věty, kolokace. Vše samozřejmě přiměřeně vaší úrovni.

Dobrý den, slovo pravítko – proč se někdy píše ruller a někdy ruler? Jak je to tedy správně a proč? Děkuji

Odkaz na příspěvek Příspěvek od petricka vložený před 4 lety

Dobrý den, slovo pravítko – proč se někdy píše ruller a někdy ruler? Jak je to tedy správně a proč? Děkuji

Je odvozeno od slovesa RULE, proto vždy RULER (pouze jedno L).

Podrobnosti třeba v článku Zdvojování koncové souhlásky.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.