Help for English

členy

 

Narazil v článcích na spojení „the young man“, „the honest man“ atd… neměl by tam být člen „a“ popřípadě „an“ když mluvíme jaký ten muž je? znám to s příkladem s večeří „a delicious dinner“ jaká večeře ? výborná, takže „a“ i když je to konkrétní večeře, nebo se pletu ? kdy se potom napíše „the“ v tomto případě ?? :-)

Urcite ve tvoji vete nebude „these“ ale „those“, je to vec minula, tedy tobe vzdalena. „These“ bys treba puzil, kdybyste stali u tech aut a ty bys rekl: „I like these cars.“

Pokud mluvis obecne o vlastnostech, tak jak rikas – neurcity clen. „He's an honest man.“ Jestli si to nekde videl s „the“, tak sem napis ty vety. Celkem by me zajimalo, kdy se to pouzije s „the“ v tomto vyznamu.

Díky Carlosi, to „these“ jsem nakonec smazal, už mi to bylo vysvětleno do zprávy než si napsal :) ty věty s „the“ pohledám :)

tady jsem to našel, ale bohužel není kontext :(
http://www.helpforenglish.cz/…ty-clen.html

tady jsem našel nějaký článek tam je Londoner, ale tam bych zas řekl, že to taky může být člen „a“ londýňanů je moc, ale asi je to proto, že v tom článku je to ten jediný londýňan, který se vyjádřil

http://worldblog.msnbc.msn.com/…-london-riot

I liked the cars that you showed me yesterday.
I liked those cars that you showed me yesterday.

Obě varianty jdou.
První bych brala jako obecnější oznámení, druhé buď jako zdůraznění nebo vyjádření např. toho, že „tamta (včerejší) auta se mi líbila“ zatímco ta dnešní moc ne. Záleží na kontextu.

„these“ má význam „tato“, takže to bych určitě nepoužila s minulým časem („Tato auta, cos mi ukázal včera, se mi líbila.“ nedává smysl.)

Druhou část moc nechápu, jak myslíš. Asi bych to chtělo kontext, větší část textu, ve které to „the young man“ je. Normálně přeci řeknu třeba „I have a new neighbour. He is a young man,…“ a nepoužiju určitý člen.
Ale třeba „The young man that moved to our house,…“ řeknu své známé, která už ví, že se k nám přistěhoval (mluvili jsme o tom dřív).
Nebo „Look at the young man over there…“ Je to neznámý mladý muž, ale ten, komu to říkám, ho taky vidí, ukazuji na jednu konkrétní osobu.

např.: Look, the president's on TV!

THE – proto, že je to ten konkrétní člověk (všichni víme který)

ale: bez členu
Look, president Obama is on TV! – zvolený byl jen tento jeden

(teda jestli jsem to pochopila dobře)

Priste to nemaz, treba to bude zajimat i nekoho jineho.
Tady je to pouze pro ilustraci, takze bych si s tim nelamal hlavu. Mozna by se ale nejaky kontext vymyslet dal, me tedka nic nenapada.

:-) tak než jsem to naťukala a stihla vložit (dělám u toho i jiné věci), tak už to není potřeba :-).

jak je to se sluncem?
naše slunce je „the sun“ – všichni víme které

ale co když existují i jiná slunce? (myslím to ve vesmíru, ne charakteristiku člověka :-)) Ale to by bylo stejně oboje „a sun“, žejo?

K večeři:
It's a delicious dinner. – Jedna z mnoha výborných večeří.
Ale:
The delicious dinner we had yesterday can't compare to this one. – řeknu druhý den při večeři, protože už mluvím o konkrétní včerejší večeři

No mezitím co jsem psal kde je ta věta „the young man“ tak tu přibylo dost komentářů, díky :) Carlosi je to v tom článku nad komentářem chocolatky, ten odkaz na článek :)

Jarmi,
to je skoro na filozofickou debatu :-)). Jakože kdyby se našla planeta, na které je život, tak by se ta hvězda nazvala taky sluncem? Toť otázka :-)

jura: v předchozí větě v tom článku je napsáno že jde o nějakého londýňana, kterého se ptal reportér.
expressed by a Londoner when asked by a television reporter

Takže v dalších větách už víme o jakého konkrétního člověka jde, proto „the young man“

Juro, k tomu článku:
Na začátku oznamujeme (je to první zmínka), že nějaký reportér hovoří s nějakým londýňanem. Proto je u obou neurčitý člen. Pak ale ten londýňan o něčem mluví, my víme, o koho jde, takže se může říct „ten mladý muž“=„the young man“.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.