Help for English

Academic Vocabulary In Use

UPPER-INTERMEDIATE Vydáno dne 14.01.2008

Recenze učebnice akademické slovní zásoby, určená především vysokoškolákům, kteří píší práce v angličtině.




Felicity O'Dell & Michael McCarthy:

Academic Vocabulary In Use

with answers


Verdikt: 85%

Obálka Academic Vocabulary In Use

produkt
Academic Vocabulary in Use
popis
učebnice/cvičebnice slovní zásoby
(176 stran, černo-bílý tisk, paperback)

vydavatelství
Cambridge University Press, 2008
cena
498,- Kč



Vydavatelství Cambridge University Press a již známá a osvědčená dvojice autorů Michael McCarthy a Felicity O'Dell, přináší novinku do řad učebnic "in use". Její název, Academic Vocabulary in Use, vypovídá o trochu specifičtějším zaměření, ale přesto se nejedná o odbornou angličtinu a tak může být učebnice užitečná širšímu okruhu studentů.

Pro koho je tedy učebnice přednostně určena? Nejvhodnějšími adepty jsou studenti vysokých škol, kteří jsou nuceni anglický jazyk používat na akademičtější úrovni, tedy především v esejích, ústních prezentacích apod. Vzhledem k tomu, že během studia na střední škole či gymnáziu studenti většinou nedosáhnou požadované úrovně v tzv. akademickém psaní, setkávají se často s problémy. Běžnými chybami jsou nesprávná volba odpovídající slovní zásoby, uspořádání odstavců a celková ucelenost psaných prací. Studenti zároveň nemají vždy kvalitní zpětnou vazbu od vyučujícího a informace jsou nuceni vyhledávat sami. V tomto ohledu je publikace Academic Vocabulary in Use skutečným pokladem.

Organizace učebnice

sample pages Academic Vocabulary in Use Hlavní část knihy obsahuje celkem 50 lekcí. Levá strana vždy představuje nové téma, pravá umožňuje čtenáři doplnit slova do cvičení, jak je obvyklé u takto řešených učebnic nakladatelství Cambridge University Press. Prvních devět lekcí představuje klíčovou slovní zásobu a obsahuje příznačně pojmenované okruhy: "Key nouns, key verbs, key adjectives" atd. Další lekce pokrývají nejrůznější oblasti akademické slovní zásoby. Naučíte se mimo jiné jak psát žádost o místo, jak hovořit o statistických údajích, faktech, jak popsat metody, prezentovat výsledky výzkumu, jak předložit argumenty a mnoho dalších okruhů. Zajímavá lekce je například "Organizing your writing".

Vzorovou lekci ve formátu PDF si můžete prohlédnout zde.

Za zmíněnými padesáti lekcemi následuje celkem 6 lekcí 'reading and vocabulary', kde si studenti mají za úkol přečíst odborný text a pomocí cvičení pod ním ho analyzovat. Čtenáři si tak mohou prohlédnout, jak je slovní zásoba, na kterou se učebnice zaměřuje, prakticky obsažena v akademických článcích apod. Tyto texty jsou navíc voleny tak, aby zaujaly co největší okruh studentů a pracuje se s nimi tedy velice dobře.

Dále je zde několik užitečných přehledů, které se zabývají např. psaním numerických údajů, anglickými zkratkami či rozdíly mezi britským a americkým pravopisem. Zajímavý přehled je také tabulka, kde jsou uvedeny formální akademické výrazy a jejich neutrální ekvivalenty.

V knize samozřejmě nechybí ani klíč ke cvičením, takže je to výborný materiál pro samostudium. Využití ale může najít i v mnoha různých kurzech vedených vyučujícím.

Závěrem

Nezbývá než učinit závěr. Knížka Academic Vocabulary in Use je určena pro používání slovní zásoby na akademické úrovni. Nejvíce z ní jistě budou těžit vysokoškoláci. I když se jedná o poměrně specifickou slovní zásobu, autoři vybírají slovíčka v lekcích na základě cambridgského korpusu a vy tak máte jistotu, že se učíte slovíčka praktická a v současné angličtině skutečně používaná. Učebnice vám pomůže zřetelně zlepšit úroveň vašich 'writing skills', z čehož jistě budete těžit při studiu, v jazykových zkouškách i ve svém případném profesionálním životě.

Pokud tedy víte, že akademickou slovní zásobu potřebujete nebo potřebovat budete, kniha Academic Vocabulary in Use je nepochybně titulem přímo pro vás.

Cambridge University PressExterní Odkazy:
CUP: Academic Vocabulary In Use - Informace o této učebnici na stránkách vydavatelství Cambridge University Press


englishbooks.cz Englishbooks.cz
V tomto e-shopu zakoupíte Academic Vocabulary in Use s 10% slevou.
Academic Vocabulary in Use (www.englishbooks.cz)



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

ELEMENTARY

English Vocabulary in Use (Elementary)

Recenze první učebnice z řady ‚English Vocabulary in Use‘ nakladatelství Cambridge University Press.
UPPER-INTERMEDIATE

Cambridge Vocabulary for First Certificate

Recenze učebnice slovní zásoby, která si klade za cíl připravit studenty ke zkoušce FCE (First Certificate in English)
INTERMEDIATE

Idioms Organiser

Recenze zajímavé učebnice/cvičebnice zaměřené na anglické idiomy.
Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Academic Vocabulary In Use 7 16902 Od Zuzi.ik poslední příspěvek
před 15 lety