Help for English

The Free Dictionary

INTERMEDIATE Vydáno dne 29.01.2008

Informace o online slovníku The Free Dictionary.



odkaz The Free Dictionary


The Free Dictionary:

Mnohem více než online slovník

Způsobů, jak zocelovat svou angličtinu zdarma a efektivně, nabízí v dnešní době internet dost a dost. Chce to jen vědět, kde hledat, neboť velké množství zdrojů vede k zahlcení a dezorientaci. V tomto článku bych vám rád představil vynikající portál www.thefreedictionary.com.

Už na první pohled toho nabízí poměrně hodně. Jak naznačuje název, slouží v prvé řadě jako výkladový slovník. Obsahuje hesla z renomovaných obecných, lékařských, právních, ekonomických, idiomatických i akronymních slovníků, ale rovněž ze dvou encyklopedií.

Search engine navíc slouží i jako internetový vyhledávač.

Výkladový slovník je velmi rozsáhlý a kromě řady významů, určení slovního druhu, lexikálních a gramatických poznámek, transkripce výslovnosti a možnosti poslechnout si slovíčko v zabudovaném přehrávači nabízí rovněž výčet synonym, ilustrace a výňatky z klasické literatury s daným termínem uvedeným přímo v kontextu. Je rovněž možné omezit vyhledávání na určitou kategorii (oblast) nebo si daný výraz zobrazit jako encyklopedické heslo.

To však není zdaleka vše. Úvodní stránka nabízí řadu zajímavých sekcí. Přeskočím oddíl s předpovědí počasí, která je v našich zeměpisných šířkách nepoužitelná.

Word of the Day

Vybrané slovníkové heslo. Kolik nových slovíček se tanto za rok můžete naučit? To jsou přeci velmi snadné počty :-)

Article of the Day

Vybraný článek z databáze. Ne vždy se trefí do vaší obtížnosti a zájmu. Někdy vás však může přivést k zajímavým informacím, které byste jinak ani sami nehledali.

In the News

Výběr z databáze zpráv. Pokud jste unaveni tématy dokolečka omílanými v českých médiích, pomůže vám rozšířit si obzor. A hlavně slovní zásobu, jak jinak.

This Day in History

Velmi zajímavá sekce. Vybrané výročí připadající na daný den. Opět bohatý zdroj informací a slovíček použitých v kontextu.

Today's Birthday

Výročí narození některé významné osobnosti. Není co dodat. Opět se dozvíte leckdy i osobnostech, o kterých jste nikdy předtím neslyšeli. Inspirující.

Quotation of the Day

Slavný citát vybraný z databáze. Nutí k zamyšlení, jak se dané rčení překládá do češtiny. Často přinese zajímavá zjištění.Kromě toho zde najdete odkaz na stránku věnovanou autorovi citátu.

Hangman

Klasická hra na oběšence. Můžete hrát do omrzení. Příjemné, rychlé a dobré pro aktivní oddech.

Match Up

Cvičení pro pokročilejší anglisty. Dva sloupce po pěti slovníkových výrazech, kde máte za úkol správně pospojovat synonimické dvojice (podle barev). Po odkliknutí se zobrazí řešení a vy si můžete opět naklikat dané výrazy a dozvědět se o nich více.

Doporučuji nelekat se v případě, že se zdá cvičení příliš těžké. Leckdy pomůže i dobrá znalost anglické slovotvorby. Troufnu si tvrdit, že cvičení může být často nelehké i pro rodilé mluvčí. Častým procvičováním si však rozšíříte cit pro anglický jazyk.

Něco navíc

Zvláštní oddíl vám každý den nabídne horoskop podle nastaveného znamení. Dobré zejména pro velmi použitelnou slovní zásobu.

Vychytávky

No, a pak je tu něco navíc. Práci s portálem vám může zpříjemnit možnost vlastního uživatelského nastavení, takže se vám na stránkách bude zobrazovat jen to, co vás skutečně zajímá.

Pro tak obsáhlý web se hodí RSS čtečka a ta je samosebou k dispozici.

Ze serveru si rovněž můžete stáhnout speciální rozšíření pro váš prohlížeč, které vám umožní na dvě kliknutí najít ve slovníku jakékoli slovo na internetu.

odkaz The Free Dictionary

http://www.thefreedictionary.com/

(po kliknutí se odkaz otevře v novém okně )


Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

UPPER-INTERMEDIATE

The Sage: Anglický slovník ke stažení zdarma!

Zde naleznete popis výborného výkladového slovníku, který je ke stažení zcela zdarma!
INTERMEDIATE

Oxford Wordpower Dictionary

Recenze jednoho z nejlepších výkladových slovníků pro studenty.
PRE-INTERMEDIATE

Oxford Essential Dictionary

Recenze výkladového slovníku pro začínající a mírně pokročilé studenty.
Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno The Free Dictionary 14 28958 Od eurooptik.cz poslední příspěvek
před 13 lety