Help for English

Oxford Essential Dictionary

PRE-INTERMEDIATE Vydáno dne 21.02.2007

Recenze výkladového slovníku pro začínající a mírně pokročilé studenty.



Oxford Essential Dictionary

Verdikt: 90%

produkt
Oxford Essential Dictionary
popis
slovník (530 stran, černo-modro-bílý tisk, 16 barevných stran, paperback) + CD-ROM
vydavatelství
Oxford University Press, 2006
cena
350 Kč


Jak je pro studenty důležité naučit se používat výkladový slovník, jsem již vysvětloval několikrát. Ale kdy je ten správný čas si takový slovník pořídit? Je potřeba počkat, až budu pokročilý, nebo existují výkladové slovníky i pro nižší úrovně?

Dnes si představíme slovník OXFORD Essential Dictionary, který byl napsán pro úrovně Elementary a Pre-Intermediate (A1 a A2 dle společného evropského rámce), tedy pro začátečníky a mírně pokročilé. I pro tyto studenty je totiž velice důležité, aby se dokázali ve studiu oprostit od neustálého překládání a používat materiály psané přímo v tom jazyce, který se učí.

OXFORD Essential Dictionary vychází méně pokročilým studentům vstříc v mnoha ohledech. Pojďme se na jednotlivé prvky slovníku podívat z blízka.

Oxford Essential Dictionary thumbnail

Hesla

Kniha obsahuje celkem cca 19,000 hesel, a to slov jak britské, tak americké angličtiny. Tento výběr by měl postačit pro práci s běžnými texty, se kterými se člověk při studiu angličtiny na této úrovni setká.

Zvýrazněna jsou ve slovníku klíčová slova, která zahrnují 2,000 nejpoužívanějších anglických slovíček. Ta by se student této úrovně měl rozhodně naučit. Klíčová slova jsou ve slovníku vytištěna větším písmem a vedle nich najdete symbol klíče.

Definice slov jsou psány poměrně srozumitelným jazykem. Je samozřejmé, že je v nich používána specifická slovní zásoba, na kterou si však studenti brzy zvyknou. Naprostá většina definic je navíc doplněna příkladem užití slova. Jsou to věty 'ze života', ve kterých jsou dokonce tučně označená důležitá spojení, předložky, které se běžně s daným slovem pojí, apod. Některé definice ilustruje i malá kresba či fotografie. U mnohých slovíček jsou uvedena i synonyma (slova stejného významu) a antonyma (slova opačného významu). Všechny tyto rysy napomáhají k tomu, aby student hledané slovo přesně pochopil i bez užití svého mateřského jazyka.

Snad na každé stránce ve slovníku naleznete několik rámečků označených symbolem lupy. Ty obsahují nezbytné informace o použití slov, jejich přesném významu, výslovnosti, gramatických vlastnostech apod. Upozorní nás třeba na to, že některé podstatné jméno je nepočitatelné (a nemůže tedy být např. s neurčitým členem). Vysvětlí nám také např. rozdíly mezi dvěma podobnými slovy, nebo nám prozradí různé zajímavosti z kultury anglicky mluvících zemí, které jsou důležité pro správné používání některých slov. Tyto rámečky jsou vynikajícím doplňkem, díky kterým nejen slovo správně pochopíte, ale naučíte se také, jak ho správně používat.

Zde je několik ukázek:


Oxford Essential Dictionary sample entry


Oxford Essential Dictionary sample entry


Oxford Essential Dictionary sample entry


Bonusem navíc je 16 celobarevných stránek, které v obrazech prezentují tématické okruhy slovní zásoby, jako je např. doprava, oblečení, jídlo, dům atd. Dalších 16 stran obsahuje kopírovatelné cvičení pro studenty, ve kteterých si budou jednak prakticky procvičovat práci se slovníkem, a také se naučí některé zajímavé okruhy slov, jako třeba čtení číslel a matematických symbolů. Zjistí zde, jak se v angličtině píší formální a neformální dopisy a e-maily, co člověka čeká v mezinárodních zkouškách KET a mnoho dalšího. Ke všem cvičením naleznete v závěru knihy také klíč.

V závěrečné části slovníku je přehled výslovnosti geografických jmen, přehled klíčových 2000 slov a seznam nepravidelných sloves.

Oxford Essential Dictionary CD-ROM

CD-ROM

Jak již v dnešní době bývá zvykem, ke slovníku je přiložen CD-ROM pro PC, který studentům nejen bude šetřit práci při vyhledávání slov, ale nabídne jim navíc další přínosné prvky. Jedním z těchto prvků jsou nahrávky výslovnosti všech slovíček v britské i americké angličtině. Toto CD také obsahuje všechny ilustrace z knižního slovníku (abecedně řazené) a k tomu sbírku videozáznamů, které uživateli jasně znázorní význam některých slovíček, jako např. scowl, beckon, peer apod. Tato slůvka např. popisují gesta, a pouze podle definice či obrázku by nemuselo studentům být hned jasné, o jaké gesto se přesně jedná.

Kromě slovníkové části obsahuje CD-ROM také sekci cvičení a testů a sekci her se slovíčky. Mezi cvičeními naleznete různé doplňovačky, přiřazování významu, diktáty atd. Hry zahrnují křížovky, přesmyčky, klasického oběšence a další. O zábavu a učení budete mít jistě postaráno.

Závěrem

Po důkladném prosudování tohoto titulu mohu konstatovat, že se jedná o skutečně kvalitní slovník. Vše, co na jeho stránkách naleznete, bylo pečlivě připraveno s přísným ohledem na danou úroveň pokročilosti. Je to kniha přehledná, příjemně graficky zpracovaná, a především plná informací.

Někteří si možná řeknou, že je škoda do něčeho takového investovat, a že si raději rovnou koupí slovník pro pokročilejší studenty, který obsahuje daleko více hesel. Těm bych rád oponoval. Méně je někdy více, jak se říká, a v tomto případě to platí dvojnásob. Menší rozsah slovní zásoby a její výběr totiž zajistí, že se student seznamuje s těmi skutečně důležitými slovíčky, a o těch se dozví opravdu vše potřebné. Je jisté, že hesla v tomto slovníku pochopí snáze, než ve slovníku pro pokročilé. Lepší tedy mít menší slovník, kterému rozumím a používám ho, než vlastnit velký obsáhlejší slovník, který je pro mě obtížný a brzy se ocitne na polici, kde zůstane ležet bez povšimnutí.

Externí Odkazy:
OUP: Oxford Essential Dictionary - Informace o slovníku Oxford Essential Dictionary na stránkách vydavatelství Oxford University Press


englishbooks.cz Englishbooks.cz
V tomto e-shopu zakoupíte Oxford Essential Dictionary s 10% slevou.
Oxford Essential Dictionary (www.englishbooks.cz)



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

INTERMEDIATE

Oxford Wordpower Dictionary

Recenze jednoho z nejlepších výkladových slovníků pro studenty.
PRE-INTERMEDIATE

Oxford studijní slovník

Recenze oxfordského výkladového slovníku angličtiny s českým překladem.
INTERMEDIATE

Oxford Idioms Dictionary

Recenze slovníku OXFORD IDIOMS Dictionary for Learners of English.
Copyright info:

Ukázky, náhled titulní strany i vzorové stránky: Copyright © Oxford University Press

Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Oxford Essential Dictionary 15 27093 Od pula poslední příspěvek
před 9 lety