Help for English

Grammar Scan

UPPER-INTERMEDIATE Vydáno dne 06.04.2008

Recenze knihy diagnostických testů k populární učebnici Practical English Usage.



Michael Swan:

Grammar Scan


(Diagnostic tests for Practical English Usage)

Verdikt: 85%

Obálka Grammar Scan

produkt
Grammar Scan
popis
diagostické testy
(192 stran + samostatný klíč 50 stran, paperback)

úroveň
B2 - C2 (pokročilí)
vydavatelství
Oxford University Press, 2008
cena
295,- Kč


Kniha Practical English Usage, kterou jsem již recenzoval v minulosti (viz zde), se stala jakousi 'Biblí' studentů anglické gramatiky. Ti si ale často posteskli, že je škoda, že k tak skvělé učebnici nejsou cvičení. Dnes mám ale pro vás velmi dobrou zprávu. Oxford University Press nyní vydává k tomuto bestselleru knihu testů a cvičení s názvem Grammar Scan (Diagnostic tests for Practical English Usage).

Pokud znáte již zmiňovaný hit Practical English Usage, pravděpodobně si zakoupíte Grammar Scan bez sebemenšího zaváhání. Přesto bych vám rád řekl o této novince více.

Diagnostic tests

Grammar Scan je soubor tzv. diagnostických testů. Co to ale znamená? Diagnostické testy nejsou určeny k měření znalostí, hodnocení studentů, známkování apod. Je to nástroj, pomocí kterého student zjistí, která látka mu dělá problémy a kterou naopak již dobře zná. Takový test vám např. řekne, že zcela neovládáte osobní zájmena na úrovni ADVANCED a je potřeba si je prostudovat. Tím, že se Grammar Scan váže na knihu Practical English Usage, odkáže vás přímo na příslušnou kapitolu, kde se daná problematika probírá.

Princip, na kterým je tato kniha založená, je znázorněn na následujícím schématu ze zadní obálky knihy:
grammar scan

Organizace knihy

Titul obsahuje celkem 88 testů rozdělených do tří sekcí dle úrovně obtížnosti (pokročilosti studenta): Upper-Intermediate, Advanced a Expert. Ti, kterým stačí běžná praktická znalost anglické gramatiky mohou zůstat u první úrovně. Studenti, kteří používají angličtinu především v psané formě, např. na akademické úrovni, by měli projít i úroveň Advanced. Znát gramatiku zcela dokonale není většinou potřeba, ale i pro ty, kteří by se rádi oprostili i od těch sebemenších chyb, jsou tu testy - úroveň Expert.

Každý test se týká jednoho širšího tématického okruhu. Na úrovni Advanced jsou např. následující testy: Present and Future verbs, past and perfect verbs, auxiliary verbs, passives atd. Protože jsou testy zaměřeny vždy na jednu látku, snadno si prověříte své znalosti právě z té oblasti, na kterou jste např. narazili v kurzu, ve škole či při samostudiu. Pokud zjistíte, že daný okruh na nižší úrovni ovládáte, můžete si podobný test najít i o úroveň výše.

Klíč

Klíč ke Grammar Scan je řešen poměrně prakticky, a to tak, že je ke knize přiložen ve formě samostatné brožurky. Nemusíte tedy neustále listovat mezi testem a příslušnou stranou v klíči. Klíč kromě správných odpovědí obsahuje i odkazy na kapitoly v Practical English Usage, kde si můžete přečíst podrobný výklad látky, ve které jste chybovali. Ke každému testu máte v klíči i malou tabulku, kam si můžete zapisovat své výsledky a odkazy na nejdůležitější kapitoly v učebnici, které je potřeba si prostudovat.

Celkové hodnocení

Kniha Grammar Scan je něco, na co pokročilí angličtináři jistě již dlouho čekali. Takto podrobné testy zaměřené přímo na jejich úroveň a navíc s odkazy na vysvětlení daného problému, pravděpodobně jinde nenajdou. Celá kniha je přehledná a jednotlivé testy připravené k okamžitému použití.

Pokud máte zájem dále zlepšovat svoji angličtinu, chcete, abyste dokázali vysvětlit, proč vám některé vazby 'znějí divně', pokud angličtinu učíte a chcete více rozumět souvislostem a drobným nuancím, potom je Grammar Scan něčím, co ve vaší knihovničce nesmí chybět.

Externí Odkazy:
OUP: Grammar Scan - Informace o Grammar Scan na stránkách vydavatelství Oxford University Press


englishbooks.cz Englishbooks.cz
V tomto e-shopu zakoupíte Grammar Scan s 10% slevou.
Grammar Scan (www.englishbooks.cz)



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

UPPER-INTERMEDIATE

Practical English Usage

Recenze výborné encyklopedie (nejen) gramatických jevů ‚Practical English Usage‘ (3. vydání) nakladatelství Oxford University Press.
PRE-INTERMEDIATE

Oxford Practice Grammar - Basic

Novinka na trhu: Oxford Practice Grammar, učebnice s cvičebnicí anglické gramatiky ve třech úrovních (základní, středně pokročilí, pokročilí). V této recenzi se zaměříme na úroveň BASIC.
ELEMENTARY

Oxford Practice Grammar - česká verze

Učebnice/cvičebnice anglické gramatiky Oxford Practice Grammar pro začátečníky existuje také v české verzi. Více informací v této recenzi.
Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Grammar Scan 13 17631 Od Marek Vít poslední příspěvek
před 16 lety