Help for English

Phrasal Verb Organiser

INTERMEDIATE Vydáno dne 05.05.2008

Recenze učebnice zaměřené na procvičování frázových sloves.



Phrasal Verb Organiser

with Mini-Dictionary

verdikt: 75%

Phrasal Verbs Organiser

produktPhrasal Verb Organiser
popisučebnice (144 stran, černobílý tisk, paperback)
úroveňB1-C1 (středně pokročilí - pokročilí)
vydavatelstvíThomson Heinle 2002
cena397,- Kč

Frázových sloves jistě není nikdy dost. Nebo to lze říci i jinak - ať se je učíme, jak chceme, nikdy nám nepřipadá, že bychom je už uměli. Takto se cítí alespoň většina studentů angličtiny.

Existuje vůbec učebnice, která by dokázala ve frázových slovesech udělat jednou provždy jasno? Prý ano. Phrasal Verb Organiser je prý jediná učebnice frázových sloves, kterou student ke svému studiu potřebuje. Tak to alespoň tvrdí obálka této knihy. Je tomu ale opravdu tak? Na to se pokusím odpovědět v této recenzi.

Organizace knihy

Jak nám název sám napoví, nejedná se ani o slovník, ani o učebnici, ba ani o cvičebnici. Je to něco jako 'organizátor'.
Autor knihy se vám na 144 stranách pokusí představit a utřídit více než 700 frázových sloves. Jak to udělá si povíme v této sekci.

Úvod

Na úvodních deseti stranách se dozvíte, co to vůbec frázová slovesa jsou, jaké je jejich použití ve větách, jak je v textu identifikovat apod. Je zde také zajímavé zobecnění, jaký význam nesou jednotlivé částice - např. že částice UP často vyjadřuje dokončení nějakého děje, přiblížení se, nebo zvýšení či zesílení.

Lekce

Hlavní část učebnice tvoří 96 jednostránkových lekcí. V nich jsou frázová slovesa nejčastěji umístěna dle částic (jsou zde tedy lekce, které se zvlášť věnují slovesům s částicí UP, DOWN, IN, OFF apod.). Některé lekce se zaměřují na základní slovesa (např. GET, GIVE, PUT apod.) a jiné na tématické oblasti (zdraví, práce, sport, cestování apod.). Dvě lekce se zabývají hovorovými frázovými slovesy. Další prezentují dvojice frázových sloves opačného významu, či podstatná a přídavná jména vytvořená z frázových sloves.

Slovesa jsou v lekcích prezentována formou cvičení, nejčastěji doplňování do vět či tabulek a přiřazování. Neznámá slovesa si můžete vzadu v učebnici vyhledat v minislovníčku nebo se rovnou podívat do klíče.

Testy

Po dokončení všech lekcí si můžete své znalosti otestovat v pěti testech. Odpovědi opět naleznete v klíči.

Minislovníček

V knize je obsažen i šestnáctistránkový slovníček, kde je zaznamenáno přes 1000 významů více než 700 frázových sloves. U každého hesla je vždy definice a příkladová věta.

Vlastní organizátor

Posledních deset stran je vyhrazeno pro nová frázová slovesa, se kterými se student bude při učení setkávat. Připravené tu pro něho jsou různé tabulky, diagramy apod., do kterých si každý může zapisovat slovíčka sám.

Hodnocení

Mám-li knihu ohodnotit, musím konstatovat, že mé pocity jsou poněkud smíšené. Na první pohled tento titul vypadá zastarale, nemoderně, jako kdyby byl ze zcela jiné doby. Tento dojem vyvolává design stránek, písmo i ilustrace. Zalistujeme-li mezi lekcemi, zjistíme, že cvičení jsou monotónní, nezajímavá. Velké množství různých tabulek ještě přidají na nepřehlednosti.

Projdeme-li si poctivě první lekci, zjistíme další možná ne příliš milé překvapení. Seznámili jsme se sice s cca patnácti frázovými slovesy, ale procvičení zde chybí. Dobré je, že jsme každé z nich viděli použité ve větě, ale to jistě k dokonalému naučení nestačí. Opět tedy bude na zcela nás, jak vše do svých hlav dostaneme. Jak budeme postupovat knihou vpřed, sloves bude stále více a více a my se v nich budeme více a více ztrácet.

Mezi 60 a 70 lekcí se naštěstí k mnoha slovesům začneme vracet. Např. MAKE UP, na které jsme poprvé narazili mezi slovesy s UP nyní uvidíme mezi frázemi se slovesem MAKE. Další slovesa znovu uvidíme v tématických okruzích nebo v lekcích věnovaných dvojicím opaků. Nakonec si ještě nějaká připomeneme v kontrolních testech. Přesto se ale nemohu zbavit pocitu, že to je žalostně málo. Lekce by mohly být dvakrát tak dlouhé, abychom si vše mohli dokonale zažít. Testů také mohlo být daleko více. Rozhodně to tedy není "jediná učebnice frázových sloves, kterou kdy budete potřebovat".

Navzdory tomu všemu ale musím tento titul také pochválit. I když si zde slovesa tak zcela dokonale neprocvičíte, nabízí vám Phrasal Verb Organiser poměrně jedinečné utřídění této látky. Uvidíte zde pohromadě slovesa podobného významu, slovesa s podobnými gramatickými vlastnostmi, protiklady apod.. Díky této učebnici si možná uvědomíte mnohé souvislosti, které vám doposud unikaly. A jak jsem již řekl, frázových sloves není nikdy dost a tak každé další procvičení není na škodu.

Shrnutí

Pokud by PHRASAL VERB ORGANISER měl být jedinou vaší učebnicí frázových sloves, myslím, že byste měli raději zainvestovat do jiných materiálů. Pokud ale již pro vás frázová slovesa nejsou úplnou neznámou, mohl by to být přesně ten titul, který potřebujete.

Externí Odkazy:
Thomson Heinle - stránky nakladatelství Thomson Heinle

englishbooks.czEnglishbooks.cz
V tomto e-shopu zakoupíte Phrasal Verb Organiser s 10% slevou.
Phrasal Verb Organiser (www.englishbooks.cz)



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

PRE-INTERMEDIATE

The Power of the Verb GET

V mluvené angličtině se sloveso GET používá velice často. Pokusil jsem se napsat příběh, kde je použité pouze sloveso GET.
INTERMEDIATE

Phrasal Verbs Plus

Recenze snad nejlepšího studijního slovníku frázových sloves na trhu.
INTERMEDIATE

Intermediate Phrasal Verbs 1

Test znalostí frázových sloves.

Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Phrasal Verb Organiser 3 12570 Od Láďa Lamanai Sedlák poslední příspěvek
před 16 lety