Help for English

Zpráva o setkání přátel HFE 2011

ALL LEVELS Vydáno dne 25.10.2011

Ohlédnutí za letošním setkáním přátel našich stránek.



15. října 2011 proběhlo již třetí setkání přátel stránek HFE. Tentokrát se celé setkání odehrálo v Kolíně v restauraci Harmonie.Ti nejvytrvalejší na něm zůstali téměř deset hodin, což je úctihodný výkon. Kromě povídání si a setkání s novými lidmi čekala na cca 30 účastníků i soutěž o hrnečky s logem HFE.

Během povídání se probírala angličtina ze všech možných stran (jak se anglicky učit, jak učit druhé, jak vybírat materiály, probírali se také pobyty v zahraničí a jejich přínos, překlad názvů českých jídel a mnoho dalšího). Přestože všechny účastníky setkání pojí především zájem o angličtinu, našlo se velké množství témat, která se společným zájmem vůbec nesouvisela. Na setkání se sešla rozmanitá skupinka lidí, stejně rozmanité jsou tedy i příspěvky do tohoto článku, každý účastník je pojal po svém, a proto je jejich pročítání (alespoň pro mne) velmi příjemné a zábavné.

Jak celé setkání probíhalo, si můžete přečíst v tradičních reportech samotných účastníků.


Potkali se u Kolína

Po dva předcházející roky byly centrem setkání fanoušků webových stránek www.helpforenglish.cz Pardubice. Letos pro změnu převzal pomyslnou štafetu pořadatelství Kolín pod organizační záštitou Jany Skřivánkové a Petra Hudíka. Na sraz se opět dostavila zhruba třicítka přátel HFE z různých koutů republiky. Objevovaly se jak známé tváře, tak lidé, kteří se na sraz přijeli podívat poprvé.

Já jsem se na setkání vydal autem z Třebíče spolu s Honzou Krausem. Ještě před samotným začátkem srazu jsme se setkali u vlakového nádraží s Wenrou a společně si prošli zajímavá místa Kolína. Počasí bylo sice chladné, ale sluníčko svítilo seč mu síly stačily a umocňovalo dojem z barvami hýřící podzimní přírody v okolí Labe a zpříjemňovalo atmosféru celého městečka.

Samotný sraz probíhal podle zaběhnutého a osvědčeného scénáře. Představování všech zúčastněných vystřídalo několik seznamovacích aktivit, které pomohly ?prolomit ledy" k uvolněnější atmosféře. Debatovalo se o všem možném, většina témat se ovšem pochopitelně točila kolem angličtiny a stránek HFE. V rámci zpestření programu
pro nás pořadatelé připravili soutěž s hodnotnými cenami. Byl jsem zvolen jako kapitán jedné ze soutěžících skupinek, ale ačkoliv tým pracoval výborně a všichni členové odevzdali to nejlepší, co v nich bylo, zvítězit se nám nepodařilo.

O to však ani nešlo. Důležitá byla výborná nálada, která soutěž provázela a v podobné atmosféře se nesl rovněž celý následující volný program. Od samotného začátku, od dvou hodin, ubíhal čas velmi rychle. Ani jsme se nenadáli a bylo osm, devět, deset ... Účastníci se začali pomalu loučit a rozcházet. Někteří z nás měli výhodu, že v Kolíně přespávali, a právě já spolu s několika dalšími jsme zůstali až téměř do půlnoci a poté jsme prohlásili třetí sraz HFE za neoficíálně ukončený.

Závěrem bych rád ještě jednou poděkoval všem, kteří pro nás setkání připravili, ale také tém, kteří se ho zúčastnili a přispěli tak k příjemně strávenému sobotnímu odpoledni a večeru. Příští rok opět na shledanou.

HONYK


Sraz 2011

Setkání fanoušků stránek HFE jsem zahájila spolu s Honzou a Honzou (Honyk, Jan Kraus) již v 11 hodin prohlídkou města Kolína. Snažili jsme se držet doporučené trasy od Jany Skřivánkové a s přispěním pěkného počasí se nám procházka vydařila.
Krátce po druhé hodině odpoledne se Marek postaral o uvítací řeč a poté následovalo ?oblíbené" představování, kde o sobě každý prozradil, co uznal za vhodné (např. jak dlouho chodí na web HFE, co se mu tam nejvíce líbí, kolikátého srazu se účastí apod.) Dále byla na programu hra, při které jsme si měnili místa, abychom se seznámili s dalšími účastníky srazu.

Dalším organizovaným bodem programu byla soutěž, založená na znalostech webu HFE. Překvapivě těžké bylo určit názvy jednotlivých kategorií z hlavní strany podle obrázkových značek, naopak přiřazení přezdívek nejaktivnějších uživatelů k jejich avatarům byl ?piece of cake". Výhra byla překvapení, a to zbrusu nové hrníčky se lžičkou a logem HFE.

V následujících hodinách až do konce srazu probíhala volná zábava a diskuse na nejrůznější témata. Místo konání vyhovovalo ve všech směrem (alespoň mně:) - pěkné prostředí, dobré jídlo a obsluha se také snažila. Chtěla bych zde poděkovat Janě Skřivánkové, že se ujala organizace srazu a všem, co přijeli a vytvořili tak příjemnou atmosféru srazu. Doufám, že ti, kdo se chtěli zúčastnit, ale nevyšlo jim to, se dostaví na nějaký z příštích srazů a že ti, kdo zatím o účasti neuvažovali, se také odhodlají a přijedou. Stojí to za to!

Wenra


HFE Kolín 15. 10. 2011

Sraz HFE - důvod, proč si dát i v sobotu budíka na 3.30 a o půl hodiny později vyrazit na cestu k nádraží ještě za svitu hvězd. V Kolíně jsme z vlaku vystupovali s dobrou náladou a se zvědavostí, jaké to na srazu bude. Ale nejdřív nás čekala několikahodinová prohlídka Kolína, historického náměstí s půvabnými domy a kostela sv. Bartoloměje, návštěva Zálabí, především procházka kolem Labe.

Před 14 hod. jsme dorazili k restauraci, kde se měla konat hlavní akce toho dne - sraz HFE (pro nás první, pro mnohé již třetí). V restauraci na nás číhal malý test inteligence, všímavosti a detektivních schopností, neboť akce byla avizována v salonku, avšak salonky tam byly dva. Pozorně jsme si prohlédli obě skupinky lidí, všichni byli sympatičtí, podle toho se správný salonek nedal poznat. Ovšem k správné detektivní dedukci stačilo pohlédnout do očí přítomných. V druhé místnosti měli muži a ženy podivný svit v očích, který jsme vzápětí identifikovali jako následek prudké a nekontrolovatelné nákazy virem Angličtina se syndromem HFE. Viděli jsme osoby v různém stádiu nákazy a infekčnosti. Přesto jsme odvážně vstoupili. A co se dělo poté?

Setkání oficiálně začalo přivítáním ze strany Marka Víta a týmu HFE a neoficiálním představením každého účastníka. Poté následovala malá společenská hra moderovaná Janou Skřivánkovou, během které jsme si měnili místa. Hlavním cílem hry bylo seznámit se s co nejvíce lidmi. Třetím bonbonkem byla očekávaná soutěž, zkoumající náš přehled a znalosti o HFE - např. otázka, kolik celkem je materiálů (článků, testů atd.) na HFE, kontrolovala, kdo z nás čte pozorně diskusní vlákno Co se děje na HFE. Otázka, jaký je průměrný počet návštěv na stránkách, zkoumala náš správný úsudek, a úkol doplnit k vytištěným ikonkám z hlavní strany HFE správný název ikony hodnotil naši všímavost a paměť... Odpovídali jsme na otázky a plnili úkoly na 120%. A přestože všechny soutěžící skupiny se snažily, vítězem mohla být jen jedna skupina. Každý člen vítězného týmu obdržel krásný hrníček s logem HFE. K velké radosti dalších soutěžících se organizátoři rozhodli odměnit i stříbrnou skupinu, která jen o půl bodu zaostala za tou vítěznou. Takže i mně se na poličce v kuchyni skví HFE bílo-oranžový hrníček. No a pak už se jen povídalo o všem možném - o jídle a receptech, cestování, práci i škole. Nepřehlédnutelnými symptomy již výše popsaného onemocnění byla další probíraná témata, např. diskuze týkající se kurzů angličtiny, lektorů či učitelů, složitosti či jednoduchosti anglických časů, zákeřnosti frázových sloves a idiomů apod.

Závěrem můžu s čistým svědomím napsat, že sraz HFE byl skvěle zorganizovaný (díky všem organizátorům), příjemný, pohodový a podnětný. Popovídání s účastníky setkání milé a zábavné, nadšení angličtinou vysoce infekční. Myslím, že VY, co se rozhodnete přijet na další sraz, neuděláte chybu.

Pozn. autorky:
Pro bázlivější povahy, váhající s účasti na dalším srazu HFE, máme výsledky práce lékařských a odborných kapacit. Zpráva vědeckého týmu vyvrátila teorii o nebezpečnosti již zmíněného onemocnění virem Angličtiny a speciálně syndromem HFE. Zpráva potvrdila možnost zachování kvality života i přes tuto nákazu. Dokonce se objevila dosud neověřená hypotéza, že zmíněný vir je lidskému mozku prospěšný.

V případě zájmu zašleme odkaz na webové stránky zmíněného vědeckého pracoviště.

Alioth Hanna


Nejzajímavější okamžiky na srazu HFE:

  • setkání s lidmi, kteří tvoří HFE a příznivci stránek
  • překvapení, že Honyk není dle avataru k poznání
  • tip na scifi komedii Galaxy Quest
  • povídání s Romanem Svozílkem o složitosti překladu českých jídel do angličtiny, jeho skvělá a předvídatelná reakce na hlášku ohledně mého oblíbeného jídla ?candle sauce" (jeho reakce učitele nezklamala)
  • povídání o multikinech
  • povídání o národech a jejich zvycích

Deimos


Jelikož setkání bylo v "mém" městě velice jsem ho uvítala. Jako maminka na mateřské jsem se minulý rok nemohla zúčastnit. Penzion Harmonie byla dobrá volba, neumím si u nás představit vhodnější.

Organizátorům patří dík za zábavný program a krásné hrnečky :)

Přínosem setkání je podle mě především posílení motivace do dalšího studia angličtiny, stejně jako navázání kontaktů s podobnými "blázny" a možnost rozebrat různé způsoby studia i výuky. Od koho jiného získat tipy na svůj osobní rozvoj, když ne od odborníků. Samozřejmě pro spoustu z nás bylo zajímavé se setkat "naživo" s tvůrci těchto skvělých stránek, které nám všem pomáhají. Zjištění že nejsme sami kdo se s jazykem potýkají, zkoumají ho i milují posiluje týmového ducha :)

Laksameta


Setkání se mi velice, velice líbilo. Setkala jsem se na něm nejen s lidmi z HFE, ale seznámila jsem se i těmi, kteří působí nedaleko mého bydliště, mají stejný zájem - angličtinu a často jsem o nich jen slyšela.

Děkuji za hezké odpoledne i večer.

Ladita


Setkání bylo fajn! Prima strávený den. Nikoho jsem osobně neznal, byl jsem poprvé na srazu, ale poznal jsem dost prima lidí. Konečně jsem narazil na lidi, pro které není anglina jenom nutné zlo, ale koníček. Menší hra, kterou pro nás pořadatelé připravili, byla vydařená, hlavně proto, že jsem vyhrál J A poprvé jsem měl možnost si i projít Kolín. Tak snad se dostavím i na příští sraz. Třeba v Praze ?

Miosol


Fotky

Autorem všech fotografií je honyk, kterému děkuji za jejich zaslání.

setkání HFE

Setkání HFE

Setkání HFE



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

ALL LEVELS

Setkání přátel HFE 2011

Informace o plánovaném srazu přátel stránek Help for English!
ALL LEVELS

Zpráva o setkání přátel HFE 2010

Jak proběhl druhý sraz přátel stránek Help for English, reportáže, fotky…
ALL LEVELS

Setkání přátel HFE

Informace o plánovaném srazu přátel stránek Help for English!
Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Zpráva o setkání přátel HFE 2011 3 5400 Od littlewolf poslední příspěvek
před 12 lety