Help for English

Zpráva o setkání přátel HFE 2010

ALL LEVELS Vydáno dne 22.05.2010

Jak proběhl druhý sraz přátel stránek Help for English, reportáže, fotky…



Zpráva o setkání přátel

Help for English

2010


15. května 2010 proběhlo již druhé naše společné setkání. Jaké bylo, o tom Vám řeknou přímo účastníci srazu.

 


Na setkani přátel HFE budu ráda vzpominat jako na výlet , který pro mne štastne začal prohlídkou malebného centra Pardubic a zámku. Krásný interiér domu čp. 50 "U Jonáše " na Pernštýnském náměsti , jeho fasáda s biblickým výjevem s verlybou polýkající proroka Jonáše a dobré perníčky ve mně vyvolaly nadšení , že se na místo srazu vyplatilo přijet.

Posezení s lidmi z HFE bylo potom stejně příjemným zážitkem. Posbírala jsem více informací než jsem doufala. Všichni byli nápomocní poradit a podělit se o své dobré zkušenosti týkající se angličtiny. Posílená kaloriemi z jídla a malého piva jsem si troufla v soutěži představit knížku anglicky a to mně vyneslo k mému překvapení první místo a cenu do mojí sbírky Footprint Reading Library with video from National Geographic. Jediné co se nepovedlo, že čas tam utíkal příliš rychle. Jsem vděčná za to, že jsem se ocitla alespon na okamžik ve společenství lidí, které dal dohromady jejich koníček ESL.

With love svida.


Sraz byl moc fajn a můj největší zážitek byla Hooofiho soutěž.
Nejprve jsme se rozdělili do skupinek a vyplňovali na čas dotazník: ?Co víte o stránkách HFE?"
Kdy vznikly, jakou barvu má ten a ten odkaz, co je/není oblíbená činnost jejich autora... a tak naše skupinka pokročila do dalšího kola... dostaly jsme obálky (byly jsme 4 ženy a prý, že je to úkol pro nás jak stvořený) ?Návod máte v angličtině uvnitř." Bylo mi bylo jasné, že nemám šanci, že anglicky neumím a tak si ani nepřečtu co mám dělat. Navíc jsem si myslela, že budeme skládat něco z papíru... Když mluvím, tak většinou nikdo nevidí jak mi buší srdce, ani to, že se mi chvějou nohy nebývá tak moc vidět, ale jak se mi při skládání budou chvět ruce, tak to uvidí rozhodně každej :-( Rozbalily jsme obálku a myslím, že to, co tam bylo nečekala ani jedna z nás.
No a co teď s tím....????....Před očima mi naskočilo schéma zapojení žárovky (elektro značku diody neznám - už jo :-D  )  Rozhodla jsem se zkusit propojit obvod... a ... povedlo se :-)))
(v obálce byla dioda, baterka a dva magnety - to ovšem dokážu identifikovat až teď :-)  - myslela jsem, že magnet je jeden, vůbec jsem je nemohla chvějícíma se rukama dostat od sebe)  Na příští sraz se moc těším a ani mi nevadí, když budu cestou zpátky zase ve vlaku dvě hodiny stát. Teda pokud budu mít stejně příjemnou společnost jakou mi tentokrát byla Padme.

Bami


Letošní sraz považuji za velice zdařilý, dokonce ještě zdařilejší než loni. Podnik kde jsme byli se mi líbil, jídlo tam mi také chutnalo, obsluha dobrá, pivo teklo proudem, levné ubytování přímo na místě... na místo si opravdu nemohu stěžovat. Být na mě, příště to udělám také tam. :)

Co se týče samotného průběhu, tak byl super. Moc dobře jsem se bavil a čas zatraceně rychle utíkal. Chvilku jsem se bál, že už skoro všichni odešli, ale pak jsem zjistil, že hrají jenom bowling. Paradoxně jsem se tam bavil o všem možném, jenom ne o angličtině. :D

V připravených soutěžích vyhrála dokonce polovina lidí i nějakou hezkou knížku. Já vyhrál také a tak jsem moc rád, protože to byla to moje první výhra na HFE. :) Rád bych tímto paní Červené z Englishbooks a Hoofimu za ty soutěže poděkoval.

Člověk co mě asi nejvíce překvapil byla paní Nováková, co tam měla velice hezkou prezentaci v angličtině o své oblíbené knížce. Bylo na tom vidět obrovské nadšení a dost m to motivovalo. Opravdu klobouk dolů. :)

Před srazem jsem se trochu obával, aby tam pak na mě nepadla třeba (společenská) únava, ale nakonec jsem se tak dobře bavil, že jsem vydržel ještě s Hoofim až do úplného konce. Kolik bylo hodin, když jsme odcházeli ale ani nevím, možná dvě, tři? Těžko říct, každopádně ta kocovina druhý den už tak příjemná nebyla. :)

Pilda


Na "Sraz 2010" sme cestovali až z Bratislavy, aby sme sa ho mohli zúčastniť a zistiť "Čo nového vo svete".:-) Aj napriek dlhej ceste sme boli radi tomuto stretnutiu a to nielen preto, že kamoška vyhrala až 3 knižné ceny, ale aj zato že sme sa tam veľmi dobre zabávali, či už pri bowlingu, alebo pri polnočnej pizze, kedy nám pochutnávanie na nej sprevádzala aj hodina angličtiny, ktorú viedli naši dvaja kolegovia.:-). Súťaže boli skvelé, síce ja som osobne nevyhrala, ale veľa som sa na základe nich dozvedela napr. aj to aká vlastnosť najviac vystihuje Marka Víta.:-))) Na budúci "Sraz 2011" sa už teraz tešíme.

slniecko13 a Dannia


Po zhruba více než měsíčním těšení nastal den, kdy se do Pardubic sjeli příznivci stránek Help for English. Místo setkání bylo v Hostelu Trim v části Pardubic zvané Ohrazenice. Moje cesta z Přelouče proběhla bez problémů, a tak jsem se krátce před půl druhou mohla přivítat s prvními účastníky srazu.

Oficiální zahájení srazu proběhlo kolem 2 hodiny, kdy už všichni, co měli v plánu dorazit, dorazili. Prvně proběhlo předání triček spojené s ?docházkou" a poté vzájemné stručné představení. Tuším, že se nás sešlo 26 (takže na třetím srazu by to chtělo překonat třicítku :)). Setkání probíhalo formou volné zábavy a diskuze na různá témata. Samozřejmě hlavním bodem a stmelovacím prvkem byla angličtina a vše, co se s ní pojí (stánky HFE, knížky, seriály, cestování, mezinárodní zkoušky, postcrossing atd.).

Příjemným zpestřením a kolektivní aktivitou byly soutěže. Již před srazem bylo avizováno, abychom si vzali s sebou svoji oblíbenou anglickou knihu, učebnici či slovník. Úkol spočíval v představení knihy, doporučení a zdůvodnění, proč je naše oblíbená. Někteří to pojali velice vtipně a neotřele. Z této ?disciplíny" vzešli 4 vítězové, kteří si mohli vybrat z bohaté nabídky knížek. Další soutěžení bylo založené na rychlosti a také na štěstí, protože jsme měli na určené stránce najít určité slovo (např. jídlo nebo sloveso začínající na ?R"). O další soutěž se postaral Hooofi, který si připravil kvíz s otázkami, které se týkaly převážně stránek HFE.

Poprvé, kdy mě napadlo zajímat se, kolik je hodin, bylo půl sedmé. Tak rychle to utíkalo. Jsem ráda, že jsem měla možnost poznat lidi se společným zájmem a již teď se těším na další společné setkání.

Wenra

Sraz - Wenra _ Sraz - Wenra

Sraz - Wenra


Byla to paráda :-) Jsem ráda, že jsem měla tu možnost poznat "staré známé" z webu v reálu. Je to až neskutečné jaká různorodá směska se nás tam sešla a přitom jsme zůstali naladěni na stejnou (anglickou) notu :-) Ty soutěže byly krásným zpestřením a tradičně (jak známe z webu) nezklamaly jak zajímavým provedením, tak lákavými cenami (a že jich bylo!). Škoda jen, že jsem musela tak brzo odejít a nestihla jsem pokecat se všemi :-( Ale v pondělí jsem měla final test z Angličtiny a potřebovala jsem se to ještě doučit... tak doufám, že mi můj úprk odpustíte ;-) Těším se, až na příští sraz dorazíme všichni reprezentativně oděni!
P.S.: Hani / bami díky za zpříjemnění zpáteční cesty :)

Padme


Z domova: V sobotu proběhl v Pardubicích druhý ročník setkání přátel pomáhajích Angličanům, přesný název je Help For English. Co si lze pod tímto názvem představit? Jedná se o skupinku lidí různého věku, oslovujících se podivnými jmény, mluvících převážně česky a oblékajících se do vkusných triček s názvem organizace. Jak nám sdělil předseda organizace, tričko si musí každý zakoupit dobrovolně. A jak si tito lidé pomoc pro Angličany představují? Někteří z nich jako příležitost účastnit se skvělých soutěží o zajímavé ceny, jiní jako příležitost k požití alkoholu a hlasitému tlachání tu v češtině, tu v angličtině, což se nakonec zvrhlo v poněkud trapnou hru "Pasování na rytíře Jedi". Kolika Angličanům již pomohli, se však naše redakce nedopátrala, uvidíme tedy co nám přinese příští ročník.

Lioness


Mám posledních 25 minut abych shrnul letošní sraz, což je samozřejmě nemožné, ale jako pasovaný ?Obi-Wan Kenobi" se o to alespoň pokusím.
Podle mého úsudku dorazilo letos více lidí a atmosféra byla mnohem uvolněnější. Po mém (jak jinak než pozdním příchodu) chybělo už jen pár účastníků a celý sraz se rozjížděl. Poznal jsem, a věřím, že nejenom já, mnoho nových lidí, a je vskutku neskutečné, kolik zájmů a zálib všichni máme, o to víc, kolik jich je společných. Velmi pěknou a pestrou vložkou byly soutěže od www.englishbooks.com. Tentokráte jsem se nezúčastnil, ale příště....

Velmi mne těší, že všichni účastníci byli velmi sympatičtí, přátelští, vstřícní a doufám, že se budeme nadále setkávat nejenom zde na webu, ale také v reálu, a to přes skutečnost, že nás dělí třebas i stovky kilometrů.

Všem vřele doporučuji se příště na sraz přihlásit, je to neobyčejný zážitek, a pokud překousnete některá individua, která jaksi vybočují z řady (naštěstí nás nakonec zůstal zlomek), je to zážitek, který Vás donutí se těšit na další ročník.

Kdybych měl napsat podrobně o celém dění, byli bychom tu velmi dlouho, bohužel mne tlačí čas a nezbývá než doporučit účast nejenom na dalším srazu, ale také každý den navštěvovat naše weby, kde si získáte mnoho přátel, a o to kouzelnější je pak se s nimi setkat naživo.

Tímto se loučím a těším se někdy nashledanou

Marek Vondruška


Po rozdání úžasných triček bylo jasné, že se všichni nemohli dočkat slibované soutěže od englishbooks.cz. Soutěž byla opravdu štědrá a disciplíny zajímavé. Potom si učastníci mohli vyzkoušet jak dobře stránky znají v soutěži, která následovala hned poté. Výsledky byly celkem překvapivé, zvláště když se ukázalo, že ani samotní autoři v lecčem pokulhávají. Po soutěžení jsem si rád zahrál po dlouhé době bowling, což byla celkem zábava. S jídlem byly trochu potíže, ale tomu jsem nepřikládal velkou váhu. Nic mi nemohlo překazit nadšení z toho, že jsem měl možnost se setkat s lidmi, který jsou do angličtiny stejně anebo více zapálení než jsem já. Končilo se různě, ale to jen pro zasvěcené.

hooofi


 Druhé setkání přátel HFE Tak zase po roce se v Pardubicích slezla Horda Fanatiků do English (HFE). Ačkoliv je to Hodně Familierní Exprese (HFE) pro skupinku asi 30 účastníků setkání, v podstatě je to Highly Fitting Equivalent (HFE) . Hojnější Formace Exemplářů (HFE) přicestovaly např. z Třebíče, Brna, Prahy, Plzně, ale byla tu i Hutně Frekventovaná Eskadra (HFE) účastníků z různých koutů republiky. Nicméně opomenout nesmíme Hlavně Famózní Elitu (HFE) z Pardubic.

Hrozně Fajná a Elegantní (HFE) děvčata přijela ze Slovenska, čímž srazu HFE dodala punc mezinárodního setkání.

Ty, co na srazu nebyli může mrzet to, že tento článek asi nebude Hýřit FotoExpozicemi (HFE) neb nikdo moc nefotil.

Hilarous, Fantastic and Entertaining (HFE) - these are the main characteristics of the activities (competitions) taking part during the meeting. Almost everybody won a little something, apart from me, of course. How Freaking Embarrassing! (HFE) But I don't give it a damn.

So, to sum it all up: It was Honestly Fricking Enjoyable (HFE) meeting. Have Fun, Everybody (HFE)

Honyk ForEver (HFE)

Minislovníček:
Freaking, Fricking - mírná forma ostřejší nadávky, v tomto případě však zesílání přídavného jména. Můžeme překládat jako "zatraceně".
I don't give it a damn - hovorově: nezáleží mi na tom, je mi to jedno
To sum sth. up - shrnout něco


15. května 2010 se uskutečnil druhý ročník srazu HelpForEnglish. Nejprve bych chtěl ještě jednou poděkovat Honykovi, že mě svezl autem z Třebíče až do Pardubic. Cesta autem utekla velmi rychle. Než jsem stačil říct HelpForEnglish, byli jsme na místě srazu.

Místo srazu bylo naplánované v hostelu Trim, ke kterému bych se asi nikdy nedostal, kdybych jel sám a neměl GPS. Ale to nebyl naštěstí náš případ. Místo srazu se mi líbilo, příjemné posezení, pěkné ubytování, dobré jídlo. I když jsem slyšel od některých pár výhrad ohledně jídla, za sebe můžu říct, že mě vše chutnalo. Až na pizzu, kterou jsme si objednali v 11 večer. V tuto dobu už asi hodinu konverzoval Roman společně s Hooofim, ale to už bychom předbíhali událostem...vraťme se o několik hodin dříve a vezmeme všechno pěkně popořádku.

Oficiální začátek byl v půl druhý. I když nás nebyl ještě celý počet, Marek nám rozdal trička, dle toho, které jsme si objednali. Trička jsou opravdu super, na výběr bylo mnoho barev a určitě všichni by alespoň jedno měli mít.

Na co jsem se ovšem velmi těšil, byla slíbená Englishbooks soutěž. Každý z nás si měl přinést jakoukoli knížku, která nám pomáhá ve studiu angličtiny. Dlouho jsem přemýšlel, kterou si vzít, ale nakonec jsem si nevzal jednu, ale rovnou tři. Protože jsme nevěděli dopředu soutěžní úkol, usoudil jsem, že není špatné mít více knih a zařídit se podle zadání, se kterou knihou soutěžit. Na sraz jsem si přivezl knihu The Count of Monte Cristo, učebnici Ready for FCE a slovník Longman Dictionary of Contemporary English. Soutěžní úkol byl vcelku snadný, alespoň se to zdálo. Za úkol jsme měli danou knihu během půl minuty popsat, proč jsme si ji na sraz přivezli. Většina sáhla po učebnici gramatiky od Murphyho, já jsem ale zvolil knihu The Count of Monte Cristo. Co si budeme povídat, půl minuta se může zdát jako krátká doba, ale jakmile stojíte přede všemi, čas uběhne tak rychle, že než ze sebe stačíte vysoukat několik slov, je konec. Alespoň to se stalo mě. Chtěl jsem toho tolik říct o této úžasné knize, ale v momentě, kdy jsem začal mluvit, jako by mi všechno vypadlo a nevěděl jsem už co říct. V prvním kole jsem nevyhrál, ale to jsem i tušil, protože můj přednes stál za nic. Doufal jsem, že budu mít víc štěstí v dalších kolech, ale bohužel neměl. Tím byla soutěž Englishbooks u konce a vzápětí se organizovala další soutěž, kterou si pro nás přichystal Hooofi.

Hooofiho soutěž byla velice zajímavá. V první kole jsme se rozdělili do několika skupinek po čtyřech a byl nám rozdán test. Skupinka, která test vyplnila nejrychleji, postoupila do druhého kola. Ačkoli naše skupinka byla první ve vyplnění testu, naneštěstí jsme nepostoupili, protože jsme dvě otázky zaškrtli špatně. Spíše já. Čtyři roky chodím na HelpForEnglish a nevědět, kdy byla stránka založena, to je docela ostuda. Tím pro mě skončila u druhá soutěž.

Myslel jsem, že po těchto bezvadných soutěžích už mě nic nepřekvapí. Ale to byl omyl. Jelikož se na srazu konala Englishbooks soutěž, je asi jasné, že se srazu musela účastnit provozovatelka obchodu EB, Dáša Červená. Přijela s ní i její asistentka a nejen asistentka, ale dokonce i několik obrovských krabic s knížkami. To mě přišlo jako skvělý nápad. Několik knížek mě totiž tak nadchlo, že jsem si je druhý den po příjezdu domů objednal ze stránek EB.

Na srazu panovala velmi dobrá atmosféra, diskutovali jsme o různých tématech, ať už se to týkalo angličtiny, či nikoli. Děkuji Markovi za několik informací, které mi sdělil o univerzitě v Pardubicích.

Blížila se osmá hodina večer. Pro některé z nás to znamenalo, že se bude hrát bowling, pro některé odjezd ze srazu (Seqwence, Roman298, littlewolf). Ještě před uskutečněním srazu jsme si zamluvili jednu dráhu, nakonec jsme mohli hrát na obou. Škoda, že se nejednalo o soutěž v bowlingu, protože evidentně bych znovu prohrál. Ale nebyl jsem jediný, komu štěstí nepřálo.

Abych nezapomněl, byla ještě třetí soutěž, ačkoli neoficiální. Na začátku května v článku Beef Stew - LionessCZ prohlásila, že ten, kdo na sraz přiveze brukev řepák nebo prohlášení, že tuto zeleninu neměli, získá pivo nebo limonádu. Vím, že takové prohlášení přivezl Honyk, ale zda vyhrál či nikoli, to už nevzpomínám.

Nyní se dostáváme k bodu, kdy nás na srazu už moc nezbylo. Co je nezapomenutelné, je Romanův rozhovor s Hooofim. Někdo se může zeptat, zda se na srazu učila angličtina, můžu odpovědět, že ano. Mohli jste si snadno rozvíjet poslechové dovednosti tím, že jste poslouchali jejich rozhovor, ačkoliv někdy bylo lepší nekomentovat.

Na závěr bych chtěl říct, že tento sraz se mi líbil mnohem více než minulý rok. Jsem rád, že jsem mohl zase všechny vidět, poznat nové tváře HelpForEnglish, především holky z Bratislavy, které moc obdivuju, že na sraz přijeli. Rád jsem také poznal Markovu manželku Míšu, Dášu Červenou a několik dalších super lidí.

Mrzí mě, že jsme se nesetkali úplně všichni, a proto doufám, že těm, kterým to letos nevyšlo, příští rok přijedou.

Jan Kraus
McKay


15. května se v Pardubicích, tentokráte v hostelu a restauraci Trim, uskutečnil druhý oficiální sraz přátel Help for English. Na setkání dorazilo přes 25 nadšenců. Ani letos nechyběla kontrola docházky. Její součástí bylo také předávání objednaných triček a drobné účtování. Zpočátku se atmosféra velmi podobala té loňské - místnost trošku ovládalo napětí a zvědavost, což se ovšem zakrátko změnilo. Každý se představil, abychom se navzájem seznámili a poznali nebo třeba rozpomenuli, kdo se to vlastně pod kterým avatarem a jménem skrývá. Celou dobu se mnoho povídalo a diskutovalo. Jakmile někteří z nás dohovořili se svými sousedy, začaly přesuny za poznáním dalších lidiček. A čas běžel... Později odpoledne přišla na řadu zajímavá hra o knížky, které do soutěže věnovaly englishbooks.cz. Šance na výhru byla celkem velká. Následovala hra uživatele hooofi, která prověřila naši orientaci na stránkách HFE. Dalším zpříjemněním večera, které zajistily dámy z englishbooks.cz, byla možnost prohlédnout si všelijaké studijní materiály.

Musím říci, že setkání bylo skvělé, letos obohacené o několik milých prvků, a jsem ráda, že jsem zase viděla své přátele a poznala nové lidi z různých míst republiky, kteří mají navíc stejný zájem jako já. Mimo jiné mě potěšilo, že si domů vezu krásné tričko a jednu z výher Těším se na další sraz!!!

littlewolf


 



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

ALL LEVELS

Zpráva o setkání přátel HFE 2011

Ohlédnutí za letošním setkáním přátel našich stránek.
ALL LEVELS

Jaký byl Englishbooks Day with City & Guilds?

Zpráva o akci Englishbooks Day with City & Guilds aneb setkání fanoušků Helpforenglish.cz, která proběhla 26. února v Berouně.
ALL LEVELS

Setkání přátel HFE

Informace o plánovaném srazu přátel stránek Help for English!
Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Zpráva o setkání přátel HFE 2010 18 12626 Od epro poslední příspěvek
před 14 lety