Help for English

YouTube pro učitele

ALL LEVELS Vydáno dne 06.01.2015

I učitelé mohou využít v hodinách YouTube. Dnes si ukážeme pár tipů, jak pomocí tohoto serveru oživit hodiny angličtiny.



V naší sekci angličtina na internetu zmiňujeme poslední dobou YouTube kanály, kde si studenti mohou zlepšit svou angličtinu.

YouTube mohou ale velice úspěšně použít v hodině i učitelé a my vám dnes dáme několik tipů, jak s tímto serverem nejlépe pracovat, a také vám ukážeme několik užitečných videí.

Videa, která je vhodné v hodinách použít, musí být kratší a pokud možno humorná nebo k zamyšlení. Nejčastěji tedy jde o různá videa typu sketch nebo short film. Takových je na serveru YouTube nepřeberné množství.

Dají se pak odstupňovat podle obtížnosti z pohledu angličtiny. Tato videa nejsou totiž primárně určena studentům, proto dokážou být velice náročná na porozumění.

Najdete zde ale také spoustu videí, kde je angličtina použita jen minimálně a dokonce můžete najít videa, kde se nemluví. Vše je otázka vizuální stránky (ale i taková videa se dají s úspěchem v hodině použít).

jak videa použít

Možností je jistě celá řada. Souvisí to s úrovní vašich studentů i časem, který na tuto aktivitu máte k dispozici.

slovíčkový mix

Tato aktivita je vhodná pro méně pokročilé studenty, kteří by se ve složitém textu ztratili. Hodí se zde tedy použít videa, která jsou z větší části bez mluveného slova.

Učitel si připraví 10 – 20 kartiček s různými slovíčky nebo frázemi, která se ve videu objeví. Může jít třeba jen o jednoduchá podstatná jména či slovesa, ale lze použít i delší vazby. Studenty rozdělí do skupinek a každé dá tuto sadu kartiček. Studenti se pak snaží ze zdánlivě nahodilých slov vytvořit příběh. U méně pokročilých studentů je možno slovíčka očíslovat podle pořadí, v jakém se objeví ve videu. Pokročilejší studenti mohou dostat jen “hromádku slovíček” bez pořadí.

S největší pravděpodobností se příběh nebude shodovat s tím, který je čeká ve videu, ale to není cílem. Pak studenům učitel pustí zmíněné video a slovíčka do sebe začnou zapadat a začnou dávat větší smysl a souvislosti. Jako doplněk před další aktivitou může učitel požádat jednotlivé skupiny, aby toto krátké video pojmenovali (název však je na YouTube většinou vidět, proto je může požádat o alternativní název příběhu).

Pak nastává další práce s kartičkami. Pokud kartičky nebyly očíslovány, mohou je studenti dát pod sebe v pořadí, v jakém se slovíčka ve videu objevila. Nejdůležitější část je však převyprávění příběhu.

převyprávění příběhu

Tato aktivita může pochopitelně být použita přímo (bez předchozích kartiček), ale k tomu je potřebná dobrá znalost jazyka. Kartičky z předchozí aktivity mohou studentům pomoci jako určité nosné body, kterých se mohou při vypravování držet. Studenti mohou příběh vyprávět postupně (každý několik vět) nebo na přeskáčku (každý pouze jednu větu příběhu).

Ideální je pak využít tuto aktivitu jako domácí úkol a požádat studenty, aby tento příběh vlastními slovy napsali.

pověz mi, co jsi viděl

Pokud najdete dvě videa, která jsou podobně dlouhá a mají třeba podobný motiv, můžete rozdělit studenty do dvojic a každému z dvojice pak pustit jiné video. Studenti pak mají za úkol převyprávět druhému ve dvojici, o čem tento krátký příběh byl. Pak se mohou studenti podívat a druhé video a můžete se pobavit o tom, zda jim byl příběh v zásadě popsán správně a co nosného v něm chybělo.

několik vhodných videí

Jak jsme si již řekli, videa mohou být plná anglických dialogů, ale mohou být i beze slov. Pojďme začít těmi vizuálními, tedy s minimem slov:

Těchto šest videí výše neklade nároky na porozumění textu, ale jde vždy o zajímavé a často humorné příběhy, které můžete využít k rozmluvení studentů (viz tipy výše).

Následující čtyři videa se hodí třeba do firemních kurzů, protože se děj odehrává v kanceláři. Jde však již o videa pro pokročilejší studenty díky komplikovanějším dialogům:

Poslední trojice videí by mohla spadat do kategorie “ze života”. Opět jde o pokročilejší angličtinu:

jak hledat další videa

Videa z tohoto článku jsou jen náhodně vybraná. Jistě můžete najít stovky dalších. Nejlepší je asi do vyhledávání zadat slova comedy sketch nebo short film.

Najít můžete také výběry videí, které vytvořili zaregistrovaní uživatelé. Toto je příklad seznamu 200 videí s názvem Popular sketch comedy videos.

Velká část videí výše je z dílny Virgin Media Shorts, což byla soutěž, která dávala příležitost začínajícím filmařům. Jejich videa z kategorie shortlist (tedy videa, která se dostala do užšího výběru v soutěži o nejlepší) jsou téměř vždy zárukou zajímavé podívané. Tato soutěž je bohužel již minulostí, proto jsou poslední videa z roku 2013.

sledování offline

Pokud nemáte možnost stálého připojení k internetu, nebo si chcete třeba video stáhnout a pouštět v jiném zařízení, v mnoha prohlížečích najdete speciální přídavné funkce (add-on) a po jejich nainstalování se vám pod videem na YouTube objeví ikonka “stáhnout”, kde je dokonce často možnost stáhnout video v různé kvalitě.



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

ALL LEVELS

EngVid.com (Free English Video Lessons)

Informace o vynikajících stránkách, kde vás osm učitelů v krátkých lekcích naučí zábavnou formou spoustu nového.
ALL LEVELS

Slovíčko dne v English Me!

V naší výukové aplikaci English Me nyní každý den vychází Slovíčko dne!
ALL LEVELS

YouGlish (pronunciation on YouTube)

Velice užitečné stránky, které vyhledávají YouTube videa podle zadaných slov.

Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno YouTube pro učitele 2 5226 Od Lucka Skrčená poslední příspěvek
před 9 lety