Help for English

YouGlish (pronunciation on YouTube)

ALL LEVELS Vydáno dne 08.03.2020

Velice užitečné stránky, které vyhledávají YouTube videa podle zadaných slov.



YouGlish (pronunciation on YouTube)

Správná výslovnost je bohužel něco, co se dosti zanedbává, ale k učení se jazyka určitě patří. Téma výslovnosti má na našich stránkách přední místo.

Pokud si chcete ověřit správnou výslovnost určitého slova, nejčastěji použijete online slovník, kde si můžete slovíčko poslechnout. Užitečné je také znát mezinárodní fonetickou abecedu IPA.

Jsou však slovíčka, která ani v tom nejkvalitnějším slovníku nenajdete (často jsou to různé názvy, či převzatá slova). Pak se určitě mohou hodit stránky Forvo, kde si slovíčka můžete poslechnout od různých rodilých mluvčích. Podrobný článek o tomto webu hledejte zde.

Ovšem stejně jako ve slovníku, i na webu Forvo najdete pouze výslovnost izolovaného slova, bez kontextu. Pokud chcete slyšet slovo v kontextu (a dokonce i s videem), asi se vám vybaví portál YouTube.

Stránky YouTube studenti angličtiny používají velice rádi. My zde ostatně vydáváme články s odkazy na zajímavé kanály, např.: Angličtina na YouTube (11).

Můžete se učit anglicky s různými lektory, nebo si prostě pouštět anglická videa z okruhu svých zájmů.

Pokud YouTube využíváte, asi vám neuniklo, že u mnoha videí lze zapnout i anglické titulky. Někdy titulky ručně vyrábí sami tvůrci obsahu, ovšem často jsou generovány automaticky za pomocí rozpoznání mluveného slova. V těchto se proto mohou objevit nepřesnosti, ale i tak je tato funkce velice užitečná.

Jistý Dan Barhen se před lety rozhodl otitulkovaná videa tohoto portálu využít a založil stránku www.youglish.com.

Tato stránka slouží k vyhledávání jednotlivých slov nebo skupin slov v tisících videí (která obsahují titulky). Filtrovat můžete dokonce britskou, americkou nebo australskou angličtinu.

Stačí napsat do vyhledávače požadovaný výraz a procházet nalezená videa. Těch mohou být desítky, ale i stovky (záleží, jak běžný je to termín). Slova tak uslyšíte vyslovena rodilým mluvčím, navíc v kontextu a s obrazem.

Ukažme si třeba výsledky hledání slovíčka “Leicester”, což je britské město, kde se často chybuje ve výslovnosti. Vyslovujeme totiž /'lestə/.

Po zadání tohoto slova našla aplikace 482 videí, kde si slovo můžete poslechnout. Při klikání na další a další videa vám aplikace vždy spustí video několik vteřin před hledaným slovem. Pod videem vidíte titulky, kde je slovo zvýrazněno.

Hledat ovšem můžete i celé vazby. Ukažme si třeba naše nedávné “Slovíčko dne” – idiom “on cloud nine” TTT *1.

Nalezených výsledků je méně, ale můžete si tento idiom poslechnout v různých kontextech, což je určitě užitečné.

Pokročilé vyhledávání

Pokud kliknete na pokročilé vyhledávání, můžete upřesnit slovní druh (např. call jako sloveso nebo jako podstatné jméno), můžete zvolit, zda chcete, aby se jednalo o otázku nebo rozkazovací větu, a dokonce můžete vybrat, zda mluvčí bude muž nebo žena. Vše najdete v podrobnostech u pokročilého vyhledávání.

Jiné jazyky

Nově nabízí tato aplikace vyhledávání i v jiných jazycích než angličtině:

Překlad:
  1. v sedmém nebi


Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

ALL LEVELS

EngVid.com (Free English Video Lessons)

Informace o vynikajících stránkách, kde vás osm učitelů v krátkých lekcích naučí zábavnou formou spoustu nového.
PRE-INTERMEDIATE

Výslovnost: Které slovo sem nepatří? 1

Víte, jak správně vyslovit vybraná slovíčka? Vyberte slovíčko, které se mezi ostatní nehodí.

ALL LEVELS

Je správná výslovnost důležitá?

Myslíte, že je správná anglická výslovnost důležitá? Jsem přesvědčen, že ano. Proč, to se tento článek pokusí vysvětlit a demonstrovat.
Komentáře k článku

K článku nejsou zatím žádné komentáře

Přidat komentář