Help for English

Words of the Day 1 (noun game)

INTERMEDIATE Vydáno dne 07.09.2019

Dnes přinášíme další aktivitu pro oživení hodin angličtiny. Tentokrát pro pokročilejší studenty.



Words of the Day 1 (noun game)

Slovíčko dne, tedy Word of the Day, patří již několik let neodmyslitelně k našemu webu. Vždy k němu najdete krátký článek s příkladovými větami. Začali jsme je vydávat na konci ledna 2016 a nejprve byly články dostupné pouze v naší placené aplikaci English Me. Pak jsme se rozhodli zpřístupnit slovíčka zdarma i všem návštěvníkům našeho webu. Je zde však omezení – článek je k dispozici pouze 24 hodin.

Na našem webu Help for English nabízíme kromě jiného i různé aktivity pro učitele, které si mohou stáhnout ve formátu PDF, vystřihnout a pracovat s jimi v hodině. První naše vydaná aktivita byla v ledna 2010 hra GAME – nouns a věříme, že si ji zahrálo v hodině spousta studentů. Jde o kartičky s podstatnými jmény, které musí studenti spolužákům vysvětlit (viz odkaz).

Slovíčko dne a hru s podstatnými jmény jsme se nyní rozhodli spojit a vytvořili jsme tak vlastně “upgrade” k původní verzi. Vzali jsme si k tomu slovíčka dne z prvních dvou let a vybrali jsme 115 podstatných jmen. Po kliknutí na část náhledu se vám otevřou seřazená v tabulce ve formátu PDF:

Hra se hraje stejně, jako původní GAME – nouns, jen jde o vyšší obtížnost. Tabulku si vytisknete a jednotlivé kartičky vystřihnete. Vystřižené kartičky si připravte do krabičky, ze které budou studenti slovíčka vytahovat, nebo si je rozložte na stůl textem dolů.

Studenti si postupně vytahují kartičky (nikomu je neukazují) a snaží se anglicky co nejlépe vysvětlit dané slovo. Ostatní studenti poslouchají a snaží se dané slovo uhodnout. Ten student, který slovo uhodne jako první, získává tuto kartičku. Po uplynutí určitého času si každý sečte, kolik kartiček získal. Vítěz je samozřejmě student s nejvyšším počtem kartiček.

Tipy:

  • Poučte své studenty, že vyvolaný student vytahuje pouze svou jednu kartičku a ostatní poslouchají. Často se stává, že se na kartičky vrhnou všichni a pak si každý připravuje definici svého slova a nesoustředí se na výklad jiného studenta.
  • Pokud student vytažené slovíčko vůbec nezná, neměl by ho ukazovat ostatním, ale měl by se obrátit na učitele se slovy: “I don't know what this word means”. Učitel se pak může ujmout vysvětlováni pro ostatní studenty.
  • Učitel se může zapojit do hry a hrát jako jeden ze studentů.
  • Během hry může učitel studenty opravovat, nebo si může dělat poznámky a po skončení se k těm nejpalčivějším chybám vrátit.
  • Pokud se studentovi definice slova moc nepodaří a přesto jiný student slovo uhodne, není na škodu zeptat se ostatních, jestli by se toto slovo nedalo popsat lépe.

Poznámka pro studenty samouky

Pokud nenavštěvujete žádný kurz a angličtinu studujete sami, můžete si tuto hru zahrát ‘sami se sebou’. Vytáhnete si kartičku a budete se snažit nahlas definovat dané slovo. Nevýhodou však pochopitelně je, že nemáte zpětnou vazbu. I tak je to však dobrá pomůcka, jak se rozmluvit.

A nezapomeňte, že podrobné články k jednotlivým slovíčkům najdete v naší výukové aplikaci www.englishme.cz.



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

INTERMEDIATE

Words of the Day 2 (noun game)

Další aktivita pro oživení hodin angličtiny.

PRE-INTERMEDIATE

GAME - nouns (pomůcka nejen pro učitele)

Ke stažení a vytištění nabízíme jednoduchou hru do hodin angličtiny, kdy studenti mají definovat daná podstatná jména. Pochopitelně si tuto hru mohou zahrát i studenti sami.
ELEMENTARY

Word of the Day pro začátečníky

Od 1. října spouštíme v naší aplikaci English me! nový seriál článků pro začátečníky – Word of the Day BASIC.

Komentáře k článku

K článku nejsou zatím žádné komentáře

Přidat komentář