Help for English

Listening & Speaking for First / Advanced

UPPER-INTERMEDIATE Vydáno dne 10.10.2022

Recenze učebnic, které se zaměřují na přípravu na mezinárodní zkoušky First a Advanced, konkrétně na části poslech a mluvení.



Improve your Skills:

Listening & Speaking for First /Advanced

titul Listening & Speaking for First with Answer key, Listening & Speaking for Advanced with Answer key
autoři Malcolm Mann, Steve Taylore-Knowles
popis Učebnice, 136 stran, barevný tisk, paperback, 2 audio CD
nakladatelství Macmillan, 2014
cena 720 Kč
hodnocení ★★★★★

Učebnic, které vás připraví na mezinárodní zkoušky z angličtiny, je nepřeberné množství. Možná jste již v knihkupectvích zahlédli tituly zaměřené na gramatiku či slovní zásobu, nebo soubory cvičných testů. Učebnice, na které se podíváme v této recenzi, jsou trochu výjimečné. Zaměřují se totiž výlučně na dvě dovednosti, na dvě části zkoušek First (dříve FCE) a Advanced (dříve CAE), a to na poslech a mluvení.

Proč by si měl někdo pořizovat knihu, která se týká jen necelé poloviny zkoušky? Určitě proto, že na tyto dovednosti se obecně učebnice zaměřují málo. Netvrdíme, že by se ve školách, v kurzech a učebnicích tyto dva aspekty angličtiny neprocvičovaly. Nikde se ale nesetkáte s takto podrobným, systematickým a postupným průvodcem tím, co je pro zvládnutí “listeningu” a “speakingu” ve zkouškách potřeba.

Pro koho je kniha určena

Kniha existuje v několika variantách. Varianta s klíčem a nahrávkami je vhodná především pro samostudium a opravdu se velmi dobře takto dá využít i bez učitele. Verze bez klíče a audio CD je určená pro práci pod vedením učitele ve školách či kurzech. Zaměřuje se na tzv. “cambridgské” zkoušky, ale vhod může přijít i studentům, kteří se připravují na jiné zkoušky z angličtiny, nebo se prostě chtějí jen zlepšit v poslechu nebo v mluvení.

Organizace knihy

V knize (jak ve verzi pro First, tak Advanced) naleznete celkem 12 tematicky zaměřených lekcí (units). Každá je navíc rozdělená na část “a”, která se zabývá poslechem (4 strany), a část “b” věnovanou mluvení (další 4 strany). Zvolená témata vycházejí z oblastí, které se objevují u zkoušek.

Hlavní pozitivum je, že v každé lekci se učebnice zaměřuje na jednu konkrétní “mikrodovednost”. Co myslíme mikrodovednostmi? V testech na poslech nejde totiž jen o to, že rozumíme slovům mluvčího. Je to např. porozumění hlavní myšlence mluveného textu, zachycení konkrétní informace, porozumění toho, co je řečeno “mezi řádky”, dovednost předvídat, či třeba také dovednost psát si při poslechu poznámky. Podobně při mluvení je potřeba umět např. odpovídat na osobní otázky, porovnávat, hodnotit, navrhovat, vyjádřit názor a ten obhájit, spekulovat nahlas, vyjádřit souhlas a nesouhlas apod.

Každá lekce, respektive každá její podčást A (listening) a B (speaking) má podobnou strukturu. 

  1. Uvedení dané mikrodovednosti a vysvětlení, k čemu je vlastně dobrá.
  2. Úvod do tématu a tematická slovní zásoba v úrovni zvolené zkoušky. Tato část může v případě práce s učitelem být využita k diskusím a dalším aktivitám.
  3. Aktivity (cca 5–6) zaměřené na rozvoj dané mikrodovednosti, které jsou často doplněné nahrávkami. S každou mikrodovedností se tedy dokonale seznámíte a každou si tak můžete snadno osvojit.
  4. Exam focus”, aktivita, která má formát skutečné zkoušky First / Advanced. Nechybí zde praktické tipy na to, jak tuto část zkoušky co nejlépe zvládnout, na co si dát pozor, čeho se vyvarovat apod.

Vzorové lekce

Zde si můžete stáhnout vzorové lekce z obou učebnic:

Online procvičování

Součástí knihy je kód pro vstup do online prostředí Macmillan Practice Online. Aktivací kódu získáte roční přístup k několika desítkám doplňujícím cvičením k učebnici (včetně dodatečného “Exam practice” pro každou lekci).

Celkové hodnocení

Knihy Listening & Speaking for First a Listening & Speaking for Advanced jsou velmi kvalitně zpracované a efektivně studenta vedou ke zvládnutí všech dovedností, které jsou nezbytné ke složení částí Listening a Speaking u mezinárodních zkoušek. S knihou se snadno pracuje, témata jsou zajímavá a přínosná. V čem je kniha jedinečná, je určitě ono rozdělení na jednotlivé mikrodovednosti. Student si může zvlášť procvičovat každý jednotlivý krůček, který je potřeba ke kvalitnímu zvládnutí celé dovednosti poslechu s porozuměním a dovednosti mluvení.

Knihu vřele doporučujeme k samostudiu i k práci s učitelem.

Odkazy:

Koupit na Englishbooks.cz s 15% slevou



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

ADVANCED

CAE: Listening, part 3

Cvičný poslechový test cambridgské zkoušky CAE, část 3.
ALL LEVELS

Smart skills (Global ELT)

Učebnic, které připravují na cambridgeskou zkoušku First, je na trhu mnoho. Tento článek přináší pohled na jednu z nich.

ADVANCED

CAE: Listening, part 1

Cvičný poslechový test cambridgské zkoušky CAE, část 1.
Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Listening & Speaking for First / Advanced 2 577 Od Franta K. Barták poslední příspěvek
před 9 měsíci