Help for English

Jak se učit 2 - Poraďte,jak jste se učili angličtinu

 

Téma velmi navštěvované a radící, ale už ne pro začátečníky. Takže, jak si poradit s těmi zádrhely, kdy zjistíte, že v angličtině není to vše jak v češtině, jak se vypořádat se slovosledem a obligátní otázka: je lepší (třeba pro neškoláky) se učit frázemi, nebo pilovat GRAMATIKU? Jak si s tím poradíte? Apelovala bych spíše na ty, kteří nejsou tak zběhlí a zkušení a kteří mají znalosti za sebou ale na ty kteří mají problémy teď. Jak to řešíte?

Mě vždycky pomůže něco si přečíst ve zjednodušené četbě, protože tak spojím příjemné s užitečným. Někdy mám takové období, kdy mě nebaví věčně vyplňovat gramatická cvičení a takhle si ‚odpočinu‘ a upevním si to, co bych měla umět :-D

No ja se tedy hlavne ucim slovni zasobu. Gramaticky to uz se nejak dokupy da, nebo to snad cizincum dojde. Vietnamci na trzisti rozumim, i kdyz neumi gramatiku, jde hlavne o to, zda mi rekne, zda chci zupan nebo boty a uz se nestaram, zda mi rekne ta zupan ci to boty. Tak nez stravit dve hodiny pilovat jako predlozku dat zda on farm nebo in farm apod, radeji se naucim, traktor, bagr a dojit kravu…
Ale abych nebyla od tematu – ted jsem si koupila vizualni vykladovy anglicky slovnik. Doufam tedy, ze se naucim nejen slovni zasobu, ale diky vykladu i pouziti slovesa, jez se s tim poji no a snad mi uvizne i ta gramatika, jez se v te a te vete objevi.
Fraze se mi zdaji tezke, zabiraji spoustu casu se je naucit, a pak je ma clovek spise tendenci zapomenout. Myslim, ze je pasivne vstrebavam z cteni knih. Neuziji je, ale vim, co znamenaji a jak pisi, radeji vyjmenuji celou farmu nez abych rekla vse spravne a ve vazbach..

No, takže podle různých testů na internetu jsem falešný začátečník, ale tady jsem podle testů rád za Startera.
Mám cíl, číst knížky v originále. Snažil jsem se vytvořit si jen slovní zásobu s tím, že do zbytku dorostu.
V průběhu ‚učení‘ jsem pochopil:
Bez frází se neobejdu
Bez výslovnosti se sice obejdu, ale budu mít špatné zlozvyky
Bez gramatiky to nejde
.....
V té době temna jsem se něco naučil a po ztrátě motivace (Bifluju, bifluju slovíčka a ani krátký článek v novinách nedává smysl)zase zapomněl.
To bylo…
Teď se snažím naslouchat BBC, koukat na DVD s titl., POSLOUCHAT hudbu, brouzdat na anglických stránkách(aktuálně předpověď počasí), číst jednoduché knihy s poslechem (nyní Oxford Bookworms – The Witches of Pendle). Najít si své zájmy, koníčky, nutnosti, oblíbenosti atd v Angličtině. Ale HLAVNĚ:

Každý den jsem zde a ‚louskám‘ každý nový článek. Když není pro mne tak mám alespoň představu co se děje na vyšších úrovních a už mě to neodradí.

No já se učím hlavně gramatiku. Opravdu jsem loni drtil. No a pak jsem udělal rozřazovací testy na UPPER INTERMEDIATE, ale nevěděl jsem, jak někomu rychle odpovědět na otázku „ve které třídě jste“ :-D Komedie

Právě proto ještě k tomu učení čtu a pak si tu knihu ještě pustím na cd, abych uměla tak od všeho trochu :-D

Aha. Tak to jo.
No i když tu gramatiku docela zapomínám. Jsem se teď tak nějak naučil a pochopil látku s WISH (I wish I were the …) a zjistil jsem, že u otázky s „....., will you?“ si nemůžu vzpomenout na to zakončení (opravdu, ano, …) u druhé osoby j.č. :?

Já se s tím také peru. Čtu příspěvky a vidím, že nejsem sama. Když se naučím slovíčka, musím ještě zvládnout výslovnost a to nemluvím o mluvnici. Tak začnu u slovíček a snad se nějak domluvím. Bude to na dlouhou trať. :?

Ale nikdy nezapomenu na zdejší četbu a muziku, ty jsou super :-).

Čím zajímavější informace tím lépe …teď mluvím o časopisech Playboy který jsem si sehnal v angličtině, od kolegy. Pěkně se to čte například doma ve vaně během víkendu.

Ipod shuffle (8 Gb) je odpověď na to jak se učit světové jazyky. Měl jsem na poslech čas i v práci v Hradci Králové na nadraží jako (security guard) v dnes již zavřené herně Happy day. (zřejmě ekonomická a hospodářská krize):-)

Slovník pro mobilní telefony kodi cz je užasný a je zdarma !
(search the web)

tento link je dostupný 24/7
http://speaking24.com/
Úžasná věc. Někdy po večerech tam řeším s ostatními ESL a EFL learners globální oteplování.

„Authentic language“ na YouTube je také skvělý zdroj informací a dobrý způsob.
například takovéto videa jsou vyloženě zajímavá :
http://www.youtube.com/user/jon4lakers
John v nich rozbaluje všechy možné věci co civilizace zplodila jako je Iphone, Playstation, Blackberry, PS3, X-box etc.
osobně hltám každé slovo.

Filozofií učení jako takového se zabývá lingvista Steve Kaufmann má velmi zajimý web :
http://www.thelinguist.blogs.com/

tento web se také zabývá metody jak se učit so nejefektivněji
http://how-to-learn-any-language.com/e/index.html

specifické věci o učení angličiny a ostatních jazyků jsou k nalezení zde:
http://www.antimoon.com/
diskuzní fórum je vetšinou o specifických detailech v anglické větě.

Co se týče filmů, tak tam mám pocit ,že se nejedná o kvalitní metodu, ale možná to někomu může připadat účinné. Mě ne.
Music in English taky není příliš účinná metoda dle mých zkušeností. Možná se ale mýlím.

no, je toho hodně hlavně to člověka musí bavit, jinak to nemá cenu.

Mám pář přátel z USA s kterými s píšu emaily a někdy mluvíme via Skype. Ze začátku bylo naše téma pool a teď prakticky cokoliv.

Omluvte chyby mozek mám „v hokeji“ během noci…

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.