Send TO you etc.

Už dlouho bych si chtěla ujasnit jeden gramatický jev, a to:
Send st.to sb., tzn. I have sent the letter to you. Pak je ale věta, např.: „I have already sent (to) you the letter that we were talking about.“
To „TO“ v závorce tam musí být,že?! A jaká jsou další slovesa, která mají tento vzorec?Myslím,že je to např.ještě write. Je tady o tom nějaký článek?Nemůžu ho najít.Děkuji.

Ahoj, můj názor je, že pokud použiješ nejdřív výrat YOU (u nás předmět ve 3.P.), předložka TO se nepoužívá, př.: I have already sent you the letter. Pokud ale napíšeš nejdřív THE LETTER (předmět ve 4.p.), musíš potom TO použít. I have already sent the letter to you.

Může to někdo – nějaký odborník – prosím potvrdit? Děkuji

Je to tak:
např.
I gave a present to my mother.
I gave my mother a present.
myslím, že jsem to tu i někde četl.
:-)

A nemohli byste sem hodit odkaz na ten článek??

Ivanka: za odborníka se sice nepovažuju,ale souhlasím s tím, co napsal/a Hrushinda.Podobně je na tom třeba sloveso show, send, give, hand(podat), pass(podat).
Pass me the photos.
Pass the photos to me.

Ted jsem pochopila jev,se kterym dlouho bojuju.Moc dekuju za vybornej dotaz a odpovedi :-D

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.