Help for English

Desková hra 221b Baker Street

Komentáře k článku: Desková hra 221b Baker Street

 

Tip

Nějaký tip na vánoční dárek na anglickou deskovou hru pro začátečníky – mírně pokročilé?
Je jich spousty a nevim pro co sáhnout…dík

Mám doma hru WORD UP.Je určena hráčů,od začátečníků po vysoce pokročilé.Je zde 5 stupňů obtížnosti.Mám 2 děti 1 a 2 ročník střední školy a velice rádi tuto hru hrají.Já samozřejmě musím hrát obtížnost 5 a oni max.2,ale z vlstní zkušenosti můžu doporučit.Myslím,že i mladší děti,které mají alespoň průěrný zájem o angličtinu si ji zahrají.

Tik Tak Bum!

Her využitelných pro výuku jazyka je celá řada, sýám to řeším docela hodně, protože se u mě prolíná výuka/studium jazyků a nezisková práce v oblasti stolních her. Ačkoli mám česko-slovenskou verzi hry Tik tak bum!, kterou jsem pořídil dnes, učinil jsem tak kvůli jedné komponentě, tedy časované bombě na AAA baterie. Hra funguje tak, že hráč otočí kartu, na které je slabika, hodí kostkou, aby zjistil, v jaké části slova se ona slabika nesmí vyskytovat a pak odjistí bombu a musí co rychle vymyslet slovo, které danou slabiku obsahuje. Pokud ho vymyslí, předá tikající bombu dalšímu. Komu bomba vybouchne v ruce, nechává si kartu jako trestný bod a hra pokračuje vylosováním další karty. Jednoduché a funkční. Vtip je v tom, že bomba bouchne pokaždý za jiný čas v intervalu od 10 do 60 vteřin, takže je to dost napínavé :-D hra obsahuje balíček karet se slabikami, ale takováhle hra lze samozřejmě rozšířit ručně dělanými kartami písmen, slov (na které lze pak vymýšlet spojení či věty), dalších slabik, a to vhodných pro libovolný jazyk.

Dixit

Ještě jednu hru doporučím (ostatní kdyžtak po kontaktování mejlem, abych tu nezavaloval lavinou slov. Kýženou hrou je jedinečná hra Dixit, která loni posbírala řadu významných ocenění na mezinárodní scéně. Hra obsahuje vysoký počet velkých karet, každá z nich je jedinečná a je na ní obraz. Ano, čtete správně, je na ní nádherný obraz, který byste si bez váhání pověsili na stěnu, být větší. Hra ovšem přináší naprosto ojedinělý princip, který vás zabaví na celé hodiny, odpoledne, večery, dovolené, víkendy. Každý hráč má na ruce sadu karet s obrazy. V každém kole je jeden z hráčů takzvaným vypravěčem. Vybere si jednu ze svých karet a dá ostatním jakousi „nápovědu“, co na ní je. Nápovědou může být například slovní spojení, věta, popěvek, grimasa, zvuk, název filmu, hláška – zkrátka cokoli. Vtip je ovšem v tom, že úkolem vypravěče je napovědět tak šikovně, aby kartu s obrazem uhádl alespoň jeden, ale nikoli všichni hráči – nápověda tedy musí být dostatečně dobrá, ale zároveň ne jasná na první pohled. Karta se položí lícem dolů a na to každý z hráčů vybere ze své ruky kartu, která nejvíce připomíná danou nápovědu (a on tak zmátl soupeře). Karty se položí lícem dolů, zamíchají a vyloží na stůl. Všichni kromě vypravěče dají tip, ke které kartě se vztahovala nápověda. Pak se podle úspěchu boduje. Krásná hra, která se dá hrát opravdu v každém věku, v každém jazyce a na všech jazykových úrovních, my ji třeba používáme na hodinách novořečtiny a je to sranda i poučení.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.