Ahoj. Prosím, které z těchto vět jsou gramaticky správně?
- Do you have any suggestions what I should do?
- Do you have any suggestions on what I should do?
- Do you have any suggestions of what I should do?
Ahoj. Prosím, které z těchto vět jsou gramaticky správně?
v Oxford dictionary je předložka FOR
Has anyone got any suggestions for how to solve this problem? Oxford Studijní slovník © Oxford University Press 2010
a v Macmillanu jsou ještě příkladové věty s THAT
The suggestion that only rich people go to the opera is inaccurate.
V Oxfordu jsou for, about a on. Případně ještě uvozením věty s that, které lze vynechat. Takže 1. a 2. možnost by měly být ok.
OF by bylo v jiném významu slova suggestion
(je ale nepočitatelné,
takže by to muselo být ještě bez -s).
Mockrát děkuju za odpovědi.
Případně ještě uvozením věty s that, které lze vynechat. Takže 1. a 2. možnost by měly být ok.
That by ale do té mé věty dát nešlo. ![]()
Mockrát děkuju za odpovědi.
Případně ještě uvozením věty s that, které lze vynechat. Takže 1. a 2. možnost by měly být ok.
That by ale do té mé věty dát nešlo.
Máte pravdu. Já tím myslel souvětí jako Do you have any suggestions (that) we could go through?
Je ale tedy potom možná ta moje 1. varianta bez předložky?
1. Do you have any suggestions what I should do?
Děkuju, všem. ![]()
a když řeknu: …recommendation ON how to solve the problem…
tady je předložka ON nutná?
Dívala jsem se do Corpusu a výskyt SUGGESTIONS ON WHAT je frekventovanější, než SUGGESTION(S) WHAT. Takže bych řekla, že lepší je ta varianta s předložkou.
suggestion on/for/about
recommendation on/for/about
a kdyby se řeklo:
Recommendation HOW to … bylo by to špatně? Přijde mi, že je to stejná chyba jako WAY HOW
Ano, to by bylo, protože je tu to HOW, které se ve vztažných větách v angličtině nepoužívá tak, jako v češtině.
Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.