Vedlejší věty

Dobrý den, prosím Vás mám už totální zmatek ve vedlejších větách. Nevládnu českou gramatikou, jen jsem si našel seznam českých vedlejších vět. Ale řekl bych, že některé angličtina třeba nezná? Nebo tady o nich není článek? (což bych se divil :D) Tady je seznam z rubriky gramatika/vedlej­ší věty:

časové, podmínkové, přací, předmětné, podmětné, přípustkové, účelové, vztažné

a ještě jsem se dočet, že se některé z nich řadí POD vv příslovečné v české gramatice. Teď jsem v článku o přípustkových větách našel: Přípustkové věty patří mezi tu skupinu příslovečných vět... a… Prostě v tom mám teď úplný guláš. :D Byl bych strašně moc vděčný za sebemenší ujasnění. Díky Kuba

Myslím, že by si vedlejší věty zasloužily svou článek, svoji “křižovatku”, stejně jako to mají slovesné tvary. Ano, většinu vedlejších vět zde najdete pěkně zpracovaných, ale takové shrnutí by se opravdu hodilo.
Nápady na články mají své místo jinde, ale když už jste to zmínil, nedalo mi to :-).

vedlejší věty tady na HFE:
http://www.helpforenglish.cz/…edlejsi-vety

Z jiného vlákna ještě přidám přísudkové věty (predicate clauses). Článek je rozhodně dobrý nápad. Jakube, napište žádost do vlákna Článek na přání.

swimmer: ok, dopíšu to tam. Ze zmiňovaného odkazu jsem právě vycházel, ale není to moc jasné.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.