Help for English

Čeština pro cizince

 

Chtěla jsem se zeptat, kdo zde má nějaké zkušenosti s výukou češtiny pro cizince. Seznámila jsem se s Američankou a dohodly jsme se, že ona mi bude dávat hodiny angličtiny a já jí hodiny češtiny. Jelikož jsem ale svůj rodný jazyk nikdy nedoučovala, byla bych moc ráda za jakékoliv tipy, rady na učebnice atd. Pro upřesněnou: Američanka tu již 6 let žije se svojí rodinou, takže česky se domluví, ale problémy jí právě dělá gramatika, skloňování a takovéto věci. Moc děkuji za rady

Opravdu nikdo nemá žádnou radu či zkušenost?

Já jsem učil češtinu pro cizince loni . Dostal jsem se k tomu tak nějak náhodou, a ani jsem to nechtěl dělat – žádná praxe. Nicméně stalo se…
Bylo to v hotelu, kde učím angličtinu, a oni mě chtěli i na češtinu. Mělo to však krátké trvání, asi půl roku. Pak se to rozpadlo z časových důvodů.

Učil jsem skupinku pěti (snad) mírně-středně pokročilých cizinců (každý odjinud) přes angličtinu. Díky tomu jsem zjistil, jak je učení češtiny těžké a taky kolik je v dnešní době na trhu učebnic.

Někteří z mých studentů chodili dříve do veřejného kurzu, kde používali učebnici New Step by Step od Lídy Holé. Tak jsem se na tu knihu podrobně podíval, ale vůbec se mi nelíbila – prostě mi “nesedla”. Na druhou stranu těžko soudit, protože jsem před tím nikdy češtinu neučil.

Nicméně jsem raději zašel v Praze na Václavák do Luxoru, kde jsem právě objevil tu hromadu učebnic… navíc jsem zjistil, že jsou teda pěkně drahé… A stejně jako u AJ, některé jsou úplně děsné… :-) jiné zajímavé…

Byl jsem tam přes hodinu a procházel vše možné a nakonec vybral Interaktivní čeština Kořánová/Bermel. Je pro středně pokročilé a vše učí pomocí “české rodinky” a jejích přátel. Je u ní i CD a stojí kolem 250,– Kč, což je hodně rozumná cena. Steb by Step stojí kolem 900,– ale je zase mnohem větší a podrobnější, ale pro mě byla nepřehledná.

Nicméně si pamatuju, že mě taky zaujala učebnice Česky, prosím, která má několik úrovní.

Obecně ale doporučuju udělat si výlet do Prahy a zajít do Luxoru (na Václavák, ten je největší) a sednout si tam a číst a číst a číst.

Já jsem to udělal taky – ale až když jsem znal osobně své studenty, věděl jsem, jak na tom jsou, co potřebují zlepšit atd.

Každému sedne něco jiného :-) No a kdybyste potřebovala ještě poradit, tak napište. Nicméně opakuju, že nejsem učitel češtiny, ale když se tady nikdo neozval, tak mohu poradit alespoň na základě toho mála, co jsem zažil :-)

Je to ale obohacující zkušenost, a člověk začne svůj rodný jazyk vnímat úplně jinak :-) A taky mě překvapilo, že se občas daly používat podobné “fígle” jako v hodinách angličtiny.

Já zkoušel učit češtinu několikrát individuálně a nikdy to nebylo nic moc (a to si o mě někteří mí čeští studenti myslí, že jsem češtinu vystudoval, protože je otravuju s pravopisem a tak ;-) ). Každý student-cizinec měl jinou učebnici a všechny byly bohužel blbé.
Kdybych měl shrnout své mizivé zkušenosti, přišlo mi, že nemá smysl zabíhat u začátečníků či mírně pokročilých do podrobností (rody, pády apod.), to se mi vždy ukázalo jako kontraproduktivní a studenty to odpuzovalo. Je mnohem lepší, když cizinec umí říct “Já chtít jeden pivo.” než když bude přemýšlet u každé věty o skloňování apod.

Hlavně asi tak jako v angličtině pomáhá kontakt s reálným jazykem, tedy četba, filmy… (však to znáte :) ).

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.