Od čeho se odrazit

Dobrý den,

pěkně Vás prosím o radu. Bohužel jsem udělala tu chybu, že jsem se kdysi na základní škole začala učit místo angličtiny němčinu. S angličtinou jsem začala až ve druháku na střední a používali jsme učebnici Time to talk. Nevím, zda to bylo učebnicí a nebo vyučující a nebo mnou:-), ale v podstatě mi to nic nedalo. Je to jakoby mně chyběly ty pomalé krůčky v angličtině, tak jak se to vyučuje na základní škole. Přišla jsem na vysokou a zase měla angličtinu jako druhý jazyk a v podstatě jsem si to tam jen odseděla, aniž bych se něco naučila. Vyučující nás shazovala za špatně řečenou větu, a to se pak dostanete do fáze, kdy nemáte chuť mluvit.

Svůj velký problém vidím v tom, že jsem zvyklá z němčiny skládat slovíčka tak, jak jdou za sebou v české větě. Což v angličtině není samozřejmě možné.

Nějaké gramatické základy mám, slovíček znám taky vcelku dost, angličtinu mám naposlouchanou z amerických seriálů a jsem schopná je v podstatě sledovat bez titulku a vím, o čem je řeč. Bohužel sama bych neřekla ani to nejjednodušší.

Už se konečně dostávám k tomu, co bych potřebovala poradit. Začala jsem tady s kurzem pro začátečníky, musím jít od začátku a postavit si pořádné základy. Potřebovala bych nejlépe nějakou knížku s CD a i k tomu exercise book. Prostě nějakou studijní oporu, když to tak nazvu. Asi jsem typ člověka, který v tom potřebuje mít systém. Už jsem toho vyzkoušela spoustu (z uložta) a nic mě úplně nesedlo. Buď to bylo zastaralé nebo to nebylo vhodné pro začátečníky či jiným způsobem pro mě neatraktivní. Ráda bych si nejlépe něco pořídila, a kdyby jste mě pomohli s výběrem, byla bych moc vděčná. Sama v tom velmi tápu.

Omlouvám se za tak dlouhý text a předem moc děkuji.:-)

Taky jsem ten typ, co potřebuje učebnici. :-) Učebnic je velké množství a každému vyhovuje něco trochu jiného. Nejlepší je udělat si čas a v obchodě si důkladně prohlédnout nabídku a podle toho si pak vybrat. Nejlepší jsou knihkupectví typu Frause, nebo pražského Luxoru, kde mají opravdu velký výběr.

Moc děkuji za radu, zkusím skočit do toho Luxoru, který máme i u nás ve Zlíně..:-)

Jestli jsem to dobře pochopila, máte problém hlavně s mluvením. Učebnice se hodí vždy, o tom žádná, ale myslím, že byste potřebovala někoho, kdo s vámi bude mluvit – nějakého trpělivého rodilého mluvčího, nebo trpělivého dobře mluvícího nerodilce. Aspoň ze začátku, abyste se rozmluvila a “otevřela”. Já jsem podobný problém měla s francouzštinou – mám jí v práci jako hlavní jazyk (mám na starosti francouzské zákazníky), takže gramatika, slovní zásoba docela dobré (emailová korespondence), ale jakmile zazvonil telefon, rozklepala se mi kolena a blokla jsem se. Tak jsem začala chodit do kurzu s rodilým mluvčím (konverzace), kde převážně mluvíme o všem možném, ale taky děláme gramatiku, opakujeme a učíme se nové pokročilejší věci. Ale ze začátku jsem byla naprosto nemožná, dělala jsem spoustu chyb, lovila slovíčka, spoustu jich neznala… Ale vydržela jsem, je tam dobrá parta a myslím, že za tu dobu, co tam chodím, se má francouzština hodně zlepšila. Vím, že to je i o penězích… máte nějakou možnost kontaktu s rodilci? To by bylo nejlepší, občas zajít na pokec… :-)

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Lucka Skrčená vložený před 12 lety

Jestli jsem to dobře pochopila, máte problém hlavně s mluvením. Učebnice se hodí vždy, o tom žádná, ale myslím, že byste potřebovala někoho, kdo s vámi bude mluvit – nějakého trpělivého rodilého mluvčího, nebo trpělivého dobře mluvícího nerodilce. Aspoň ze začátku, abyste se rozmluvila a “otevřela”. Já jsem podobný problém měla s francouzštinou – mám jí v práci jako hlavní jazyk (mám na starosti francouzské zákazníky), takže gramatika, slovní zásoba docela dobré (emailová korespondence), ale jakmile zazvonil telefon, rozklepala se mi kolena a blokla jsem se. Tak jsem začala chodit do kurzu s rodilým mluvčím (konverzace), kde převážně mluvíme o všem možném, ale taky děláme gramatiku, opakujeme a učíme se nové pokročilejší věci. Ale ze začátku jsem byla naprosto nemožná, dělala jsem spoustu chyb, lovila slovíčka, spoustu jich neznala… Ale vydržela jsem, je tam dobrá parta a myslím, že za tu dobu, co tam chodím, se má francouzština hodně zlepšila. Vím, že to je i o penězích… máte nějakou možnost kontaktu s rodilci? To by bylo nejlepší, občas zajít na pokec… :-)

Kontakt sice nemám, ale už zvažuji nějaký kurz, který je zaměřen na konverzaci. Moc děkuji za reakci.:-)

Odkaz na příspěvek Příspěvek od lenullynka vložený před 12 lety

Kontakt sice nemám, ale už zvažuji nějaký kurz, který je zaměřen na konverzaci. Moc děkuji za reakci.:-)

Není zač. Budu držet palce, pochlubte se nám pak, jak to dopadlo / jak to probíhá. :-)

Učebnice musí sednou.To je fakt. Pokud mohu dát tip na to, co mně se líbí pro samouky, tak jsem si půjčila Angličtinu pro začátečníky a samouky, od Štěpánky Pařízkové. Už si to prodlužuji celé měsíce:-),Líbí se mi nejen mnoho způsobů procvičování látky, ale i české komentáře, poznámky, tipy pro učení, upozornění na vyvarování se typických chyb,shrnutí,+CD­.Mluvu to nenahradí, ale jako podklad pro konverzaci, proč ne?

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Milena vložený před 12 lety

Učebnice musí sednou.To je fakt. Pokud mohu dát tip na to, co mně se líbí pro samouky, tak jsem si půjčila Angličtinu pro začátečníky a samouky, od Štěpánky Pařízkové. Už si to prodlužuji celé měsíce:-),Líbí se mi nejen mnoho způsobů procvičování látky, ale i české komentáře, poznámky, tipy pro učení, upozornění na vyvarování se typických chyb,shrnutí,+CD­.Mluvu to nenahradí, ale jako podklad pro konverzaci, proč ne?

Děkuji za tip, určitě ji omrknu..:-)

Ahojte, potrebujem surne pomoc! Už som na seba strašne nahnevaný. Dnes pretiekol moj pohár tolerancie voci mojej komunikácii s ludmi v anglickom jazyku. Akurat dnes si idem po ulici. Zastavili ma dvaja a nieco sa ma pytaju. V duchu si hovorim co chcu? Ja vam veru nic nerozumiem. Po tom ako mi duhy krát zopakoval svoju kratku otázku, zlozenu z dvoch slov v jednej mikro vete, som sa nezmohol na nic ine iba na ( i don't understand good English, sorry ) po vymene trapneho usmevu s pozdravom pochopenia, som sa otocil a pokracoval v ceste. Po par krokoch som si uvedomil vyznam jeho otazky (Is closed? ) . Asi sa pital na tu restiku z ktorej som vysiel. Nechapem tomu. Ked sa niekto zacne so mnou bavit tak ho vnimam iba ako na mna nieco blaboce. A ked kamarat alebo niekto iny prevezme konverzaciu a ja uz iba pocuvam tak potom zistujem ze mu celkom rozumiem. Som v tomto zaciatocnik , no zistujem ze oproti inym som do toho uplne blby. Poradte mi ako zacat? Som akurat odcestovany v cudzine a s mnozstvom angl. Hovoriacich ludi tu nieje problem. Len kde zacat? Citim sa jak male decko. Vopred vsetkym dakujem za pochopenie

Odkaz na příspěvek Příspěvek od rikiv vložený před 12 lety

Ahojte, potrebujem surne pomoc! Už som na seba strašne nahnevaný. Dnes pretiekol moj pohár tolerancie voci mojej komunikácii s ludmi v anglickom jazyku. Akurat dnes si idem po ulici. Zastavili ma dvaja a nieco sa ma pytaju. V duchu si hovorim co chcu? Ja vam veru nic nerozumiem. Po tom ako mi duhy krát zopakoval svoju kratku otázku, zlozenu z dvoch slov v jednej mikro vete, som sa nezmohol na nic ine iba na ( i don't understand good English, sorry ) po vymene trapneho usmevu s pozdravom pochopenia, som sa otocil a pokracoval v ceste. Po par krokoch som si uvedomil vyznam jeho otazky (Is closed? ) . Asi sa pital na tu restiku z ktorej som vysiel. Nechapem tomu. Ked sa niekto zacne so mnou bavit tak ho vnimam iba ako na mna nieco blaboce. A ked kamarat alebo niekto iny prevezme konverzaciu a ja uz iba pocuvam tak potom zistujem ze mu celkom rozumiem. Som v tomto zaciatocnik , no zistujem ze oproti inym som do toho uplne blby. Poradte mi ako zacat? Som akurat odcestovany v cudzine a s mnozstvom angl. Hovoriacich ludi tu nieje problem. Len kde zacat? Citim sa jak male decko. Vopred vsetkym dakujem za pochopenie

Potřebuješ se uklidnit :-). Nedůvěra ve tvé znalosti a strach, že nebudeš rozumět a budeš vypadat trapně, jak sám píšeš – jako malé děcko – to tě brzdí.
Musíš si říct, že máš úžasnou výhodu, protože máš možnost procvičovat s anglicky mluvícími lidmi. Není žádná ostuda říct, že nerozumím nebo něco neumím. Postupně se zlepšovat budeš, půjde to. Prostě to nelámej přes koleno. Nauč se pár frází typu : “Můžete prosím mluvit pomaleji?”, “Promiňte, učím se anglicky teprve krátce.”, atp. a dopředu se připrav na to, že to bude chvilku trvat, než snadno porozumíš a než budeš s lehkostí reagovat.
Když se smíříš s tím, že teď to ještě nejde tak, jak by sis představoval a nebudeš z toho mít špatné pocity, půjde to rychleji :-).

Přesně tak, Chocolatka to napsala skvěle. Seberte odvahu požádat o to, aby na vás mluvili pomaleji a nebojte se, to “zavírá uši”. Dělejte si poslech.cvičení třeba tady na stránkách, čtěte nahlas, to pomáhá. Držím palce. :-)

Dobrý den. Nedávno jsem byl v Anglii a protože jsem začátečník poměrně často jsem používal větu ,,I don't understand you". Můžete mi někdo poradit jestli to jde nahradit nějakým kratším výrazem ? Nestačilo by třeba jenom ,, sorry'' ? Děkuji.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Lennuk vložený před 12 lety

Dobrý den. Nedávno jsem byl v Anglii a protože jsem začátečník poměrně často jsem používal větu ,,I don't understand you". Můžete mi někdo poradit jestli to jde nahradit nějakým kratším výrazem ? Nestačilo by třeba jenom ,, sorry'' ? Děkuji.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Lennuk vložený před 12 lety

Pokud jste byl v Anglii tak opravdu nejčastěji: PARDON?

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Franta K. Barták vložený před 12 lety

http://www.helpforenglish.cz/…v-anglictine :)

Děkuji.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.