předminulý čas

Prosím o radu. “A: I played squash yesterday.B: Had you played squash before?” Musí tam být předminulý čas? Je možno použít předpřítomný? Dě­kuji

ne

Skúsim ponúknuť jeden praktický príklad a vysvetlenie, ktoré som schopný zo seba v túto večernú hodinu vydať. Ak niekto chce, môže ma poopraviť, doplniť.

Predstavte si situáciu (smajlíky dotvárajú dejovú líniu príbehu ):

Vy so svojou snúbenicou stojíte na vlakovej stanici. Zrazu uvidíte čudného chlapíka, ktorého nepoznáte. Je tak odpudivý, nesympatický …a tak zaznie veta smerom k vašej láske :

"Do you know who that man is? I have never seen him before.

• V tejto vete použijeme preto PRESENT PERFECT, lebo dej má súvislosť s prítomnosťou. Od istého bodu v minulosti až do súčasnosti (= dej na vlakovej stanici) ste nemali skúsenosť so stretnutím takéhoto muža. V angličtine takéto vety (situácie) vyjadrujeme v PRESENT PERFECT.
  • Pomocou predprítomného času môžeme vyjadriť, že máme s niečím skúsenosť, že sme danú vec zažili (napr. sme videli takého muža.). Tento čas môžeme tiež použiť, keď naopak chceme povedať, že s niečím skúsenosť nemáme. Nezaujíma nás, kedy tá skúsenosť vznikla, ale či vôbec vznikla.

Poďme ďalej. Máte už vyše 70-tky a so svojou manželkou si v húpacom kresle spomínate na časy svojej mladosti . Zrazu si spomeniete na ten desivý zážitok zo stanice a poviete:

I did not know who he was. I had never seen him before.

• V tejto vete použijeme PAST PERFECT, pretože chceme zdôrazniť, že dej sa stal / nestal pred nejakým iným dejom v minulosti. Vyjadrujeme, že deje nenasledovali za sebou v chronologickom poradí (v akom sa skutočne stali – na takéto vyjadrenie používame PAST SIMPLE), ale že sa jeden dej stal pred druhým (na to používame PAST PERFECT).
  • Teda vy teraz konštatujete, že v tom čase v minulosti (napr. keď ste sa vracali z dovolenky a čakali vlak na stanici), keď sa ten čudný chlapík na stanici zjavil, ste ho nepoznali. A zároveň konštatujete, že ste ho videli na stanici prvý krát. Ďalej prichádza moment zdôraznenia a vy konštatujete, nikdy predtým som ho nevidel. Až vtedy prvý krát na stanici. Chceme vyjadriť, že niečo sa začalo v minulosti a trvalo až do nejakého bodu v minulosti. Takýto dej vyjadrujeme za pomoci PAST PERFECT.

Mareček: To je moc hezký příklad a myslím, že dobře zapamatovatelný příběh. 

Nicméně, obávám se, že dotaz byl na nutnost použití past perfect v kombinaci s before. A tam bych se spíš klonil k názoru swimmera, podloženému tímto článkem

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Franta K. Barták vložený před 12 lety

Mareček: To je moc hezký příklad a myslím, že dobře zapamatovatelný příběh. 

Nicméně, obávám se, že dotaz byl na nutnost použití past perfect v kombinaci s before. A tam bych se spíš klonil k názoru swimmera, podloženému tímto článkem

Díky moc . Myslíš, že to autor myslel takto? Ja som to pochopil tak, či po vete “I played squash yesterday.” nemôžeme použiť predprítomný čas, a teda "Have (namiesto HAD) you played squash before?”

No nič, veď sa nič nestalo Nabudúce sa budem so slovami šetriť, aby som sa raz zbytočne neupísal k smrti 

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Marecek vložený před 12 lety

Díky moc . Myslíš, že to autor myslel takto? Ja som to pochopil tak, či po vete “I played squash yesterday.” nemôžeme použiť predprítomný čas, a teda "Have (namiesto HAD) you played squash before?”

No nič, veď sa nič nestalo Nabudúce sa budem so slovami šetriť, aby som sa raz zbytočne neupísal k smrti 

Nene, já jsem to špatně přečetl! Pravdu máš ty!
Nevím, proč jsem si myslel, že dotaz zní, zda je nutno použít past perfect nebo past simple
(Nesmím odpovídat pozdě večer!  )

Já jsem to pochopil taky jako Marecek. Moje ne odpovídalo na poslední otázku. Je možné použít předpřítomný čas? NE
Ale rozhodně jsem to neřekl s tolika ilustrativními příklady. 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.