Fantasy pro středně pokročilé (cca B2)

Pokud máte rádi fantasy, jako já a nejste si jistí, jestli už začít s nezjednodušenou literaturou, a s čím, ráda bych se podělila o svoje zkušenosti. Asi nejjednodušší knížkou-ságou, se kterou jsem se setkala je Narnia. V pohodě jsem si vystačila se svojí školní slovní zásobou, aniž bych se v ději ztratila. Myslím, že by mohla být použitelná už pro B1. Další, kdo píše jednoduše a srozumitelně je Rick Riordan. Četla jsem jak Percyho Jacksona, tak Kane Chronicles a pokud se popasujete s řecko-římsko-egyptskou mytologií, čte se velice dobře. Jediné, v čem jsem z počátku dost tápala, byli egyptští bohové. Angličtina používá jejich řecká jména (Horus, Osiris, Anubis…), v češtině jsou ale jejich jména trochu jiná (Osiris – Usir …). Jinak Rick Riordan píše i detektivky, ale s těmi nemám vlastní zkušenost. A do třetice mohu doporučit knížky Marion Zimmer Bradley. Hlavně ty, které psala sama. Četla jsem jich několik ze ságy Darkover a slovní zásoba není příliš obtížná. Co se týká čtivosti, je ta paní trošku upovídaná a knížky mají pomalejší rozjezd. Pokud vám nevadí občasné hledání ve slovníku a to, že nerozumíte uplně všemu, tak dobře píše i např. Terry Brooks. Četla jsem ságu Landover a moc se mi líbila (občas používá právnickou terminologii.). Každý ale máme trochu jinou slovní zásobu, tak třeba bude zcela bez problémů (ale asi bych nedoporučila, jako uplně první nezjednodušenou knížku). A pro milovníky upírů a upířích romancí mohu doporučit opravdu jednoduché Upíří deníky a o trošku obtížnější Twilight ságu.

Protože už zase hledám, co dalšího číst, budu moc ráda za vaše doporučení. A Lucce moc děkuji za dřívější tip na Riordana!

A Lucce moc děkuji za dřívější tip na Riordana!

Vůbec nemáš zač! Já ho miluju, je prostě dobrej! Vždycky na podzim vyjde pokračování Heroes of Olympus a já pak rok čekám, jak to dopadne/bude dál (což je strašný).
Nevím, zda jsi zaznamenala, ale vyšla povídka The Son of Sobek, kde se prolíná svět Percyho a Kanea (Kane Chronicles jsem zatím nečetla) – takže pro tebe by to mohlo být pěkné osvěžení. 

Tu povídku jsem už četla a je povedená. I jsem si říkala, jestli si Riordan nepřipravuje půdu pro nějaký román, kde by spojil obě ságy. Jinak Kane Chronicles vřele doporučuju. Je to zase trochu něco jiného, než Percy, ale čte se moc dobře. Všechny 3 díly jsem měla za 3 týdny přečtené. 

Právě jsem dočetla trilogii Kerstin Gier: Ruby Red, Sapphire Blue a Emerald Green. Doporučuji každému, kdo má rád fantasy romance a cestování časem. Čte se moc dobře, překlad do angličtiny není nijak přehnaně složitý a je psaná opravdu čtivě. A němčináři určitě ocení originál 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.