K zamyšlení...

Co je rozhodující pro to, abychom v aj větě použili správný čas?

1. Musíme si nejprve uvědomit, ke kterému ze tří základních časů věta odkazuje (minulost, přítomnost, budoucnost).
  2. Dále zda se jedná o děj nebo stav (volba mezi prostou a průběhovou formou slovesného tvaru).
  3. Roli ve výběru času může hrát i fakt, na který klademe důraz (perfect tenses). Zda na ukončenost děje, na jeho průběh, výsledek, délku trvání apod.

Co k tomu napadá vás??

Já bych to shrnul na moje oblíbené “myslet jako angličan”. Podotýkám, že jsou časy dva, budoucí čas není.
Nedával bych to do bodů = člověk se musí naučit přemýšlet tak, že mu to ťukne hned všechno naráz.
Chci říct co jsem udělal včera = minulý prostý.
Chci říct co mám v plánu na zítra a zároveň vyjádřit jak moc už je to jisté = přítomný průběhový, going to
Chci říct co jsem do teď dělal = předpřítomný průběhový

V podstatě jste napsala co je důležité, ale já tedy osobně upřednostňuju podání, že se člověk učí né jak vybrat (gramatický) čas podle věty, ale vybírá (gramatickou) větu podle (reálného) času.

Co se týká vašich bodů, chybí podgramatiky, které celou situací jen ztíží:
např. nereálný čas, nepřímá řeč atd..

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.