's + stará forma min.času

I didn´t have enough money . – Neměl jsem dost peněz.
I hadn´t enough money . – Neměl jsem dost peněz.
(Četl jsem,že tato věta je gramatický správně ,ale že se už nepoužívá,jde o starou angličtinu, platí to tak? (i pro význam have to?)
I didn´t have to..
I hadn´t to …

If he didn´t have to get up early on monday , He would go out on sunday´s evenin­g(s).
Kdyby nemusel vstávat brzy v Pondělí , Chodil by v sobotu večer ven ( O sobotní večery ven . )
A world´s day . – světový den.
A blue day – modrý den.
A sunday´s evening . – sobotní večer.

Pokud je slovo podstatné jméno , a chceme z něho udělat přídavné jméno , musímě přidat s?..
A world´s day . – Světový den. ( čí den? světa)
Pokud je slovo přídavné jméno, nic se nepřidává?

Díky moc

nikdo nic?

Téměř stoprocentně jsem si jistá, že hadn't to je špatně.
Osobně bych každému svému studentovi větu “I hadn't enough money.” zaškrtla jako nesprávnou a nikde jsem bohužel nenašla, že by se to používalo ve staré angličtině – otázka taky je: jak staré? Každopádně pokud je to opravdu tak, je to pro hodně pokročilé studenty a nedoporučuju to jakkoliv používat v dnešní angličtině.

Sunday je neděle, ne sobota. Rozdíl mezi použitím Sunday evenings a Sunday's evenings je v tom, že to druhé spojení se používá pro popis pravidelného nedělního (ne pondělního, sobotního, čtvrtečního atd. třeba setkávání, kroužku, schůzky apod.) děje. Čili v tvém příkladu bych stopro dala jen Sunday evenings. Nezapomínej, že dny se v EN píší s velkým písmenem.

a world day – světový den a Sunday evening – nedělní večer

Pokud je slovo podstatné jméno, není nutné jej většinou jakkoliv upravovat, tím jeho postavením ve větě (že ho dáš před jiné podstatné jméno) mu vlastně určíš jeho funkci přídavného jména. Přivlastňovací pád se nicméně dává například zde:

When robots begin to think on their own, it will be the world's end (=the end of the world [as we know it ]).
She didn't do a full day's work. (věta z OALD)

Za přídavné jméno se 's nikdy nedává.

Díky Moc Lucko!

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.