krátký text

Dobrý den, kde mám prosím chyby? Děkuji moc
People in south Germany have been scared by a fireball on the sky. They watched it for 15 seconds during the night on Tuesday. Many people informed police about this falling object. Any damages aren’t known. According to astrophysicist Carolin Liefke it was probably meteorite. It can be also rests of space debris. Fireball was watched in Austria, Switzerland and France. Brightness of object was about as same as a brightness of moon. Police emphasized that it wasn’t an April joke.

Moje návrhy:
in the sky
a meteorite
The fireball was…
It could have been rests nebo It could be …
The Brightness of the object was just about the same as the brightness of the Moon

Moje návrhy:

People in south Germany have been scared by a fireball in the sky. They watched/were watching it for 15 seconds during the night on Tuesday. Many people informed the police about this falling object. No damage is known. According to the astrophysicist Carolin Liefke, it was probably a meteorite. It could also have been rests of space debris. The fireball was watched in Austria, Switzerland and France. The brightness of the object was just about/nearly/al­most the same as the brightness of the moon. The police emphasized that it wasn’t an April joke.

Jen jsi nejsem jistý, zdali by v první větě neměl být namísto předpřítomného času spíše čas minulý prostý a ve druhé větě minulý čas průběhový.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Radim45 vložený před 12 lety

Moje návrhy:

People in south Germany have been scared by a fireball in the sky. They watched/were watching it for 15 seconds during the night on Tuesday. Many people informed the police about this falling object. No damage is known. According to the astrophysicist Carolin Liefke, it was probably a meteorite. It could also have been rests of space debris. The fireball was watched in Austria, Switzerland and France. The brightness of the object was just about/nearly/al­most the same as the brightness of the moon. The police emphasized that it wasn’t an April joke.

Jen jsi nejsem jistý, zdali by v první větě neměl být namísto předpřítomného času spíše čas minulý prostý a ve druhé větě minulý čas průběhový.

Což je z 90% procent co jsem psal já..police nemusí mít nutně u sebe určitý člen.:-). Třeba v té poslední větě.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od swimmer vložený před 12 lety

Což je z 90% procent co jsem psal já..police nemusí mít nutně u sebe určitý člen.:-). Třeba v té poslední větě.

A můžu se zeptat, jak by to bylo s těmi dvěma časy v prvních dvou větách? V té první bych použít spíše minulý čas prostý a ve druhé minulý čas průběhový. Bylo by to také dobře? Nějaký rozdíl ve významu? 

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Radim45 vložený před 12 lety

A můžu se zeptat, jak by to bylo s těmi dvěma časy v prvních dvou větách? V té první bych použít spíše minulý čas prostý a ve druhé minulý čas průběhový. Bylo by to také dobře? Nějaký rozdíl ve významu? 

Normálně by tam měl být v první větě minulý čas, ale pokud je to informace třeba v novinách, myslím, že tam dávají právě present perfect. V druhé větě si myslím, že tam může být jak minulý prostý tak průběhový.

Mně v té první větě předpřítomný čas docela sedí (nehledě na to, zda je to z novin či ne).
Vysvětluju si to tak, že lidé jsou v poslední době vyděšeni, protože v úterý v noci viděli kulový blesk. Nyní je pár dnů po úterý a lidé jsou od té doby stále vyděšeni.
Nebo je to špatná úvaha? 

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Scorpio vložený před 12 lety

Mně v té první větě předpřítomný čas docela sedí (nehledě na to, zda je to z novin či ne).
Vysvětluju si to tak, že lidé jsou v poslední době vyděšeni, protože v úterý v noci viděli kulový blesk. Nyní je pár dnů po úterý a lidé jsou od té doby stále vyděšeni.
Nebo je to špatná úvaha? 

Pokud by to bylo tak, že jsou od té doby vyděšeni, tak to máš pravdu nemusí být ani titulek v novinách. Ale pokud to byla jednorázovka, vyděsil je v úterý, tak si myslím, že by to tam nebylo s výjimkou těch novin, kde je to prezentováno jako novinka.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.