"take priority to..."

V jednom testu FCE byla otázka:
At roundabouts you should give / do / take priority to cars coming from the left.

Správná odpověď je podle nich TAKE.

1. Ačkoli větě rozumím, ve slovnících nikde kolokace take priority ohledně dopravních pravidel není.
  2. Není v GB přednost zleva? Tedy GIVE? Pak by to byl jen překlep ve výsledcích (což není ojedinělé  )
Odkaz na příspěvek Příspěvek od Franta K. Barták vložený před 12 lety

V jednom testu FCE byla otázka:
At roundabouts you should give / do / take priority to cars coming from the left.

Správná odpověď je podle nich TAKE.

1. Ačkoli větě rozumím, ve slovnících nikde kolokace take priority ohledně dopravních pravidel není.
  2. Není v GB přednost zleva? Tedy GIVE? Pak by to byl jen překlep ve výsledcích (což není ojedinělé  )

Když jsem používal Highway code v Británii, tak tam bylo zcela jistě give priority to…klasické dát přednost vozidlům

Odkaz na příspěvek Příspěvek od swimmer vložený před 12 lety

Když jsem používal Highway code v Británii, tak tam bylo zcela jistě give priority to…klasické dát přednost vozidlům

Asi jsem se špatně vyjádřil – já vím, že GIVE (dát přednost) je správně.
Otázka je ohledně správnosti TAKE ve smyslu “mít přednost”.

Mně tam mate ta předložka TO. Logicky tam může být TAKE (protože platí přednost zleva – pokud je to v Británii či jinde, kde se jezdí vlevo), ale třeba v MacMillanu je TAKE PRIORITY OVER. Zato v Oxfordu je poznámka, že PRIORITY v tomto smyslu (doprava) je British English, z čehož vyplývá, že měli na mysli britskou dopravu. Logický oříšek. 

Takové spojení take priority to ohledně dopravy neznám Jedině have priority, ale i to by zde znělo docela zvláštně..(you should have priority) a navíc, jak by se vysvětlila nesprávnost použité give, jakožto zřejmé kolokace? Já to beru, že se jedná o normální evropské silnice, takže člověk dává na kruháči přednost vozidlům zleva.

Jen jsem si uvědomil, že v Británii se musí dávat blinkr doprava, když jede člověk doprava po celou dobu na kruháči a až před odbočení si ukáže doleva. Jinými slovy ještě před kruháčem auto za ním vidí, kam ve skutečnosti jede.U nás to tak není, teda jestli nejezdím špatně. 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.