pomoc- present perfect

Dobrý den, potřebuju si rychle zopakovat angličtinu, tak mám ještě jednu otázku. Nevím jestli mám jasno v minulém času, předpřítomném a předminulém. Četl jsem si tu všechny články, ale pořád mi to nedává smysl.

Nechápu úplně, (pokud je to vůbec správně), když někdo napíše: I have read a book. Je to předpřítomný čas, znamená to tedy, že jsem přečetl knihu, ale jak se to může vázat na přítomnost? Není tady jediná možnost: I read a book. (min. čas)

Může pak být i třeba: I had read a book ? (předminulý čas)

Děkuju za objasnění

Ted' jsem si vzpoměl, že to je to “již dosažené skore”, ale nepoužívá se tu spíše jen ten minulý čas?

I have read a book. = oznamuji, že jsem ji dočetl, už je přečtená, dá se to taky chápat jako změna, nová informace
I read a book. = přečetl jsem knihu, většinou to bývá s nějakým časovým určením v minulosti
I had read a book = přečetl jsem knihu ještě před nějakým bodem v minulosti, který také udávám, chci ty dva děje v minulosti od sebe oddělit, obzvláště, pokud nejsou na sebe nijak poutané; s předminulým časem se setkáte téměř vždy ve spojení s minulým, protože je určen především k oddělení dvou událostí v minulosti od sebe, aby bylo jasné, co se stalo dřív (pokud to nezařídí nějaká časová spojka)

Všechny tři časy jsou možné, ale jde o kontext, v jakém je použijete. ten dělá vše. Podle kontextu se také rozhodujete, jaký čas použít. Asi těžko budete tyto věty říkat samostatně.

Děkuji moc, takhle jsem to potřeboval vysvětlit.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.