It needs to have deviated vs It needs to deviate for ....

Zajímalo by mne, zda je první možnost skutečně lepší pro vyjádření, že určitá věc musí být odchýlena (hodnota) po určitou dobu:

• It needs to have deviated for 5 minutes. – musí být odchýlené po dobu 5 m.
  • It needs to deviate for 5 minutes. –musí se odchýlit na dobu 5 min.

Předpokládám (podle nativců), že jde o to, že první věta (s minulým infinitivem) odkazuje na dobu po odchýlení, zatímco druhá na dobu před.

Neměla by ta druhá věta být spíše s gerundiem ?

It needs deviating for 5 min.

Josef: no, to by moc nedávalo smysl (ale gram. je to předpokládám OK). Ta věta říká, že se to musí odchýlit, nepotřebuje to odchýlení. Asi jako “He needs to sleep” a “He needs sleeping” Obě věty jsou ok gramatiky (potvrzeno rodilci), mě jde spíše o to, zda je mezi tím rozdíl tak zásadní,

Jasně, já bych pak v takovém případě asi upřednostnil it needs to be deviated, ale pokud rodilci říkají, že infinitiv je ok, tak potom jsou možnosti dvě.

Podle nich je právě “It needs to have deviated” pro situaci, kdy mluvím o době poté (tedy až to bude dokonáno). No, asi to moc řeším :)

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.