I agree vs I am agreeing

Mohu se zeptat jestli je to dobře když třeba řeknu I agree znamená to že souhlasím souhlasím s tím pořád a když řeknu I am agreeing znamená to tedy že jsem s tím nesouhlasila ale že s tím teď souhlasím??? Prosím vím že jsem blbá děkuju

Agree patří k tzv. performativním slovesům a takto v průběhovém tvaru se nepoužívá. Více zde v tomto článku:
http://www.helpforenglish.cz/…ivni-slovesa

Děkuju

A když třeba řekneme He is agreeing to jde?

Jde všechno, ale určitě by to nebylo gramaticky správně. He agrees is correct, viz článek.

Děkuji už to chápu :-) Moc jste mi pomohl

Pozor, performativní sloveso nelze logicky použít v tomto významu pro jinou než první osobu – viz také diskuse k článku, na který tu odkazujete!

Navíc sloveso AGREE se skutečně řadí ke stavovým slovesům (viz např. SWAN 471.2), a proto nebývá používáno v průběhovém čase.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Franta K. Barták vložený před 10 lety

Pozor, performativní sloveso nelze logicky použít v tomto významu pro jinou než první osobu – viz také diskuse k článku, na který tu odkazujete!

Navíc sloveso AGREE se skutečně řadí ke stavovým slovesům (viz např. SWAN 471.2), a proto nebývá používáno v průběhovém čase.

Promin Franto ale mam ti rozumet tak ze “he agrees” neni dobre?

Tenhle tvar je správně, jen sloveso už není nadále performativní — viz zmíněný odkaz do diskuze k článku.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.