Provided

Ahoj, mohl bych se zeptat, která z následujícíh dvou vět je správně?

1. We still haven't been provided with any relevant information.
  2. We still haven't been provided any relevant information.

Jde mi o použití předložky “with” v této pasivní konstrukci. Sám se osobně přikláním k verzi s “with”. Děkuji za případnou odpověď. :)

Podle slovníku sloveso provide má 2 “varianty”: provide sb (with sth) a provide sth (for sb)

Tudíž druhá věta by měla být správně (provided any relevant informationprovide sth)

U té první věty by mělo mezi “provided” a “with” zájmeno, takže by to zřejmě chtělo trošku větu upravit, možná takto: They still haven't provided us wit any relevant information

Ono věty s tou první konstrukcí bez zájmena se sice objevují, ale podle všeho gramaticky správně je ta varianta se zájmenem :)

Vzhledem k tomu, že slovník neuvádí rozdíl v konstrukci věty v aktivu a pasivu (jako např. u “MAKE sb DO st” vs “be MADE to DO sth”), bude mít věta v pasivu stejnou strukturu jako ta v aktivu. Tedy:

They still haven't provided us with any relevant information.
We still haven't been provided with any relevant information.

They still haven't provided any relevant information (for us).
→ Any relevant information still hasn't been provided (for us).

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Petr Pan vložený před 10 lety

Podle slovníku sloveso provide má 2 “varianty”: provide sb (with sth) a provide sth (for sb)

Tudíž druhá věta by měla být správně (provided any relevant informationprovide sth)

U té první věty by mělo mezi “provided” a “with” zájmeno, takže by to zřejmě chtělo trošku větu upravit, možná takto: They still haven't provided us wit any relevant information

Ono věty s tou první konstrukcí bez zájmena se sice objevují, ale podle všeho gramaticky správně je ta varianta se zájmenem :)

Věty “bez zájmena (they)”, se nazývají trpné rody s nepřímým předmětem (I) a jsou gramaticky správné.

Další příklady:
I was given some money TTT = They gave me some money.
I was offered some free food TTT = They offered me some free food.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Matěj K. vložený před 10 lety

Věty “bez zájmena (they)”, se nazývají trpné rody s nepřímým předmětem (I) a jsou gramaticky správné.

Další příklady:
I was given some money TTT = They gave me some money.
I was offered some free food TTT = They offered me some free food.

Takže lze říct, že tam to zájmeno vlastně je a tudíž je ta věta správně, včetně správně použité konstrukce. Chápu to dobře?

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Petr Pan vložený před 10 lety

Takže lze říct, že tam to zájmeno vlastně je a tudíž je ta věta správně, včetně správně použité konstrukce. Chápu to dobře?

Tato konstrukce se používá tam, kde to zájmeno they je pouze obecné a není důležité – což platí i pro normální trpný rod.
Používá se jen s některými slovy (která se pojí s nepřímým i přímým předmětem), např. tell, offer, give

I was given some money – není důležité, kdo mi je dal (nejsou to žádné konkrétní osoby), ale že jsem je dostal (doslova “byl jsem dán peníze” = dostal jsem peníze).

Viz zde nebo zde

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.