Present perfect

Chápu správně text?

“You’ve been my superstar
But it’s not what you are
You’ve been my superhero
Since I’ve lived in your shade
Every step that I made
Brought me nothing but zero.”

Byl/a jsi má superstar (Zde je Present perfect, protože je myšleno, že až do této doby, do současnosti.)
Ale už nejsi
Byl/a jsi mým superhrdinou (Ten stejný význam jako u předchozí věty.)
Už od doby, co jsem žil/a v tvém stínu (Zde PP, protože stále, až dosud žiju v tom stínu.)
Každý krok, který jsem udělal/a (Proč je zde jen Past Simple? Kdyby tu byl Present perfect, tak by to znamenalo, že každý krok až doteď, co jsem udělal, ne? To by dávalo větší smysl, myslím…)
Mi nic nepřinesl (Zde bych taky raději volil Present perfect – ten stejný případ jako předchozí věta.)

Ten druhý řádek neznamená “Ale už nejsi”, nýbrž “Ale není to pravda – ty totiž nejsi žádná superstar”.

V posledních dvou verších je past simple z toho důvodu, že autor hodnotí minulost – všechno, co jsem udělal v minulosti, mi absolutně nic nepřineslo. Asi balancuje a chce udělat tlustou čáru, proto volí minulý čas (čímž prosím vás nechci říct, že to je nějaké pravidlo, klidně by tam ten předpřítomný být mohl).

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Lucka Skrčená vložený před 10 lety

Ten druhý řádek neznamená “Ale už nejsi”, nýbrž “Ale není to pravda – ty totiž nejsi žádná superstar”.

V posledních dvou verších je past simple z toho důvodu, že autor hodnotí minulost – všechno, co jsem udělal v minulosti, mi absolutně nic nepřineslo. Asi balancuje a chce udělat tlustou čáru, proto volí minulý čas (čímž prosím vás nechci říct, že to je nějaké pravidlo, klidně by tam ten předpřítomný být mohl).

Did you mean BILANCUJE ? :-8

Hloupá chyba. Pardon. Jsem zkoušela vaši pozornost.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.