Help for English

Would you mind me/my smoking?

Komentáře k článku: Would you mind me/my smoking?

 

Zdravím Vás,

jelikož mě zaujal tento článek a rovněž i reakce rodilého mluvčího, tak jsem se automaticky zeptal, jak vnímá rozdíl mezi

I prefer Luke's playing the piece. I prefer Luke playing the piece.

U první věty automaticky doplnil OF : I prefer Luke's playing OF the piece.

“OF” mi nějak nepasuje ke gerundiu, ale k podstatnému jménu slovesnému.

Setkal se někdo s něčím podobným? Ohledně vjemu rodilého mluvčího napíšu během týdne.

Díky.

Dalsi pekny clanok, veta “No, I think it's your being so modest. " ma skutocne pobavila :) Trochu off topic, nesedi mi preklad vety I wonder whether the kids will do their homework without me asking them. asking je tomto kontexte podla mna vo vyzname "žádat” a nie “ptát se”.

Vy žádáte děti, aby udělaly úkoly? :-) Já se jich tedy ptám. A většinou je ještě nemají…

Je, prosím, tato věta správně?

I fell asleep even before Peter playing his role/part. It was such a boring play to watch.

Vím, že varianty s “Peter´s playing” či “before Peter played” jsou lepší, ale stejně…šlo by?

Díky moc!

Funguje to jen pro předmětné věty a to ještě s určitými slovesy. Takže s before ne.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Lucka Skrčená vložený před 8 lety

Funguje to jen pro předmětné věty a to ještě s určitými slovesy. Takže s before ne.

Prosím Vás, s jakými slovesy to funguje/nefunguje? Všiml jsem si, že ve Vašem článku to je i po předložce “without” – proto mě udivuje, že s before podobnou konstrukci nejde vytvořit.

Dával jsem to i na WRF a opravdu. Věta " I enjoy my daughter´s playing the piano" je ok, ale “I fell asleep before Peter´s playing his role” již nikoliv.

Nehledám 100% pravidla – taková bohužel neexistují, ale alespoň nějakou malou pomůcku, která by mi pomohla vyvarovat se chyb.

Předložka before je specifická, protože je časová. Tam ať děláte, co děláte, do předmětu jí nenacpete.
Funguje to např. s tranzitivními slovesy. Podívejte se na příkladové věty z článku – s těmito slovesy se setkáte nejčastěji, proto jsem je tam také uvedla. Ta by vám pro začátek měla stačit. Nemá smysl se je učit nazpaměť, když budete pravidelně číst a/nebo sledovat filmy či seriály v angličtině, tak to časem pochytíte.

OK, děkuji Vám za odpověď.

Mohl bych mít ještě mini dotaz? Předpokládám správně (takový ujištění jen) , že stejně jako s BEFORE by nešlo podobné věty vytvořit s AFTER či jinou časovou předložkou? Děkuji!

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Ritter vložený před 8 lety

Mohl bych mít ještě mini dotaz? Předpokládám správně (takový ujištění jen) , že stejně jako s BEFORE by nešlo podobné věty vytvořit s AFTER či jinou časovou předložkou? Děkuji!

Já jsem spíš měla napsat spojka before, než předložka. Třeba by to bylo jasnější. Tohle spojení je vlastně zkrácením vedlejší věty předmětné, podobně jako se to dělá pomocí -ing tvaru (Participium). A tady to jde jen u předmětných vedlejších vět a ještě jen u těch uvedených sloves.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.