Help for English

Výuka dyslektika/dysgrafika - doporučené samostudium

 

Budu mít ve třídě jednoho dyslektika (teenager). Respektive mi bylo řečeno, že nic ‘nenapíše’, takže počítám, že bude spíš dysgrafik. – ne že bych se v tom až tak vyznala.

Máte nějaké doporučení na četbu (pro mě..)? Google mi zatím moc nepomohl, krom několika článků…

Zatím jsem ji celou nečetla, ale zaujala mě: http://dystefl.eu/…_Trainee.pdf – ne že by to byla ideální učebnice pro samouka, ale najdete tam odkazy, které by vám měly pomoci.

BTW pokud “nic nenapíše”, tak to bude opravdu dyslektik. Tomu se zjednodušeně řečeno pletou písmenka či je vynechává či například čte opačným směrem. Takže nevidí problém např. v raed (read). :-)
Dysgrafik je v podstatě spíš jen o vzhledu písemného projevu – jakoby roztřesené písmo (svaly jemné motoriky nemá pod kontrolou), ale nemusí se mu nutně plést písmena (dysgrafik nemusí být vždy i dyslektikem – někdy je oboje).

Milá Lucko, moc moc díky za tip! I za upřesnění :-) Ten dokument si zítra hned vytisknu a proštuduji :-) počítám, že to nebude můj poslední dys- student :-) Teď zrovna študýruji nějakou českou diplomku, jsem zvědavá jak se mi to povede ukočírovat v jinak běžné třídě (plné darebáků :-) 8-) Nerada bych si vybudovala stav, kdy bude zneužívat nějakých zvýhodnění … :-?

Není zač, snad vám to pomůže.

Abyste dyslektika hodnotila spravedlivě, nemůžete dávat velkou váhu písemným projevům, ale nějakým jiným (např. ústním). V písemném projevu přihlížet k tomu, že on opravdu má potíže s těmi písmeny, takže nějaká přesnost (správně napsané slovo) zde nemůže hrát dominantní roli. Ale samozřejmě třeba gramatiku jako takovou, to ano (dokáže normálně pochopit rozdíl mezi přítomným průběhovým a prostým, či jak používáme vazbu USED TO apod. jako jakýkoliv jiný žák). :-)

Super! Jsem ráda, že to teď vím :-) Určitě časem poreferuji, jak se ‘nám’ daří výuka…

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.