Help for English

CPE vs. státní jazyková zkouška překladatelská

 

když chci jít na SJZ překladatelskou, tak stačí mít Bc. z VŠ zaměřenou na ten jazyk, CPE bejt nemusí.
Počítám s tím (resp. doufám v to), že mi ten certifikát usnadní cestu k práci překladatele, jinak bych o tom neuvažovala. Bohužel nestuduju překladatelství, jinak by samozřejmě VŠ diplom stačil, ale např. k soudu mě bez toho certifikátu nevezmou ani náhodou, kdežto s ním budu mít alespoň nějakou šanci. Takhle to aspoň vidim já :)
Jinak asi práce překladatelky pro nějakou „normální“ firmu by se dala sehnat i bez toho, ale jak říkám, doufám, že mi to ulehčí. Ačkoliv opravdovou znalost jazyka žádnej certifikát 100% nepotvrzuje, hodně se na to hraje … nebo máte někdo zkušenosti jiný?

Odkaz na příspěvek Příspěvek od irisa vložený před 12 lety

Ja jsem tohle nedavno taky resila a rozhodla jsem se pro Cambridge certifikaty, navic, pokud chce jit clovek slozit SJZ prekladatelskou, musi mit CPE, nebo ne?
A jestli studujes jazyk na VS, tak bych SJZ vubec neresila. Z moji zkusenosti pri hledani prace je diplom z VS vetsi vahy nez statni zkouska.

Českou překladatelskou státnici budete potřebovat třeba v případě, že se chcete stát soudním tlumočníkem. Tam CPE nestačí. Měla jsem CPE, ale musela jsem si udělat překladatelskou státnici (na státní jazykovce, samozřejmě), ke které mě ovšem nepřipustili bez státnice všeobecné, takže jsem s CPE na úrovni C2 dělala všeobecnou státní jazykovou zkoušku na úrovni C1 a poté překladatelskou C2. Postavené na hlavu, ale bez toho bych razítko nedostala.

Nejprve je dobré si uvědomit, co vlastně chcete dělat. Pokud se chcete stát soudním tlumočníkem s kulatým razítkem, pak musíte mít vysokoškolské vzdělání a státní tlumočnickou, resp. překladatelskou státnici, pokud nemáte vystudováno pětileté magisterské studium jazykového směru + 5 let praxe, převážně po absolvování vysokoškolského studia. CPE je obecná angličtina, nikoli profesní. Úspěšnost je podle statistik u státních jazykových zkoušek překladatelských a tlumočnických velice nízká, navíc musíte složit nejprve státní všeobecnou jazykovou zkoušku.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.