NICE pro lidi vs. pro věci

Ahoj, měl bych dotaz ohledně slovíčka “nice”. Prosím vás, vždy jsem si myslel, že toto slovíčko mohou používat pro lidi ve smyslu, že je někdo hezký, ale poté jsem se někde dočetl, že však při použití ve spojitosti s lidmi značí, že je daná osoba milá, nikoliv hezká. Pokud to však použiji s věcmi, tak je to ve významu hezký. Chtěl bych tedy rozlousknout tento pro mě oříšek. Pokud řeknu např.: “This person is really nice,” znamená to, že je milá či hezká? Díky, mějte se! :)

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Vety vložený před 7 lety

Ahoj, měl bych dotaz ohledně slovíčka “nice”. Prosím vás, vždy jsem si myslel, že toto slovíčko mohou používat pro lidi ve smyslu, že je někdo hezký, ale poté jsem se někde dočetl, že však při použití ve spojitosti s lidmi značí, že je daná osoba milá, nikoliv hezká. Pokud to však použiji s věcmi, tak je to ve významu hezký. Chtěl bych tedy rozlousknout tento pro mě oříšek. Pokud řeknu např.: “This person is really nice,” znamená to, že je milá či hezká? Díky, mějte se! :)

Person je přece člověk a ne věc, proto milá.

Není to oříšek, může to zkrátka ve spojení s lidmi znamenat oboje, je potřeba podle kontextu určit, co odpovídá víc. Ale mám dojem, že pokud použijete tu Vaši větu, tak to většinou bude pochopeno jako popis vlastnosti spíše než vzhledu.

Milá osoba: a nice person, hezká osoba: a nice-looking person. See nice.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Daniel Müller vložený před 7 lety

Není to oříšek, může to zkrátka ve spojení s lidmi znamenat oboje, je potřeba podle kontextu určit, co odpovídá víc. Ale mám dojem, že pokud použijete tu Vaši větu, tak to většinou bude pochopeno jako popis vlastnosti spíše než vzhledu.

Z čeho tak usuzuješ? Slovníky to neuvádí.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Franta K. Barták vložený před 7 lety

Z čeho tak usuzuješ? Slovníky to neuvádí.

Mám za to, že z toho vyplývá totéž, co tu psali i ostatní, nebo ne? Popisuje to spíš tu vlastnost, že je někdo milý, ale může to znamenat i to, co by se nejspíš přesněji popsalo tím nice-looking, jak uvádí druhý Dan ;-). She's nice, such a beautiful face, long hair and all that… – tady by to mělo ten význam vzhledu.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Daniel Müller vložený před 7 lety

Mám za to, že z toho vyplývá totéž, co tu psali i ostatní, nebo ne? Popisuje to spíš tu vlastnost, že je někdo milý, ale může to znamenat i to, co by se nejspíš přesněji popsalo tím nice-looking, jak uvádí druhý Dan ;-). She's nice, such a beautiful face, long hair and all that… – tady by to mělo ten význam vzhledu.

Ne, právě, že to tak není. NICE prostě nemluví o vzhledu člověka.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Franta K. Barták vložený před 7 lety

Ne, právě, že to tak není. NICE prostě nemluví o vzhledu člověka.

Aha :O, tak díky za rozšíření obzorů…

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Roman Svozílek vložený před 7 lety

Person je přece člověk a ne věc, proto milá.

Ano, to je mi jasné, akorát jsem nevěděl, jestli opravdu platí, že tedy “nice” ve spojení s lidmi znamená “milý”…

Pro uzavření tedy, pokud o někom řeknu, že je “nice”, mohu ho nahradit slovíčkem “kind”…je to tak? :) Díky

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Vety vložený před 7 lety

Ano, to je mi jasné, akorát jsem nevěděl, jestli opravdu platí, že tedy “nice” ve spojení s lidmi znamená “milý”…

Pro uzavření tedy, pokud o někom řeknu, že je “nice”, mohu ho nahradit slovíčkem “kind”…je to tak? :) Díky

Víceméně ano.
Prostě když Vám někdo řekne “Thank you, you're very nice.”, tak se nemusíte červenat. ;-)

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.