Help for English

Jak vyjádřit: lak, lakovat

Komentáře k článku: Jak vyjádřit: lak, lakovat

 

Dekuji za clanek. Jeste jsem koukala jak dana slovicka popisuji na Oxfordlearner­sdictionaries a prijde mi, ze napr. sloveso varnish dost zamenuji s paint, barvu nateru zde neberou v potaz. Muzu se prosim zeptat z ktereho jste vychazel slovniku? Nebo proc je to tak odlisne, kdyz kouknete na ten online Oxfordlernearsdic tak mi proste prijde, ze je tam neco trochu jinak. Dekuji

Ve slovníku, na který odkazujete, píšou o slovesa varnish definici “​to put varnish on the surface of something”, proto si člověk musí nalistovat podstatné jméno varnish, kde píší:

a liquid that is painted onto wood, metal, etc. and that forms a hard shiny surface that you can see through when it is dry

PŘEKLAD: tekutina, která se naírá na dřevo, kov, apod a vytváří tvrdý lesklý povrch, který je průhledný, když uschne

My v článku píšeme je to lak většinou bezbarvý, který se používá nejčastěji na dřevo či kov. Většinou je matný nebo mírně lesklý a nanáší se nátěrem.

Pokud jde o barvu, píšeme bezbarvý, ve slovníku píší you can see through, což je to samé. My ovšem píšeme “většinou”, protože laky mohou být i barevné. My píšeme, že je matný a někdy lesklý proto, že oproti lacquer je varnish většinou matnější.

Sloveso paint má taky význam natřít.

Při psaní článku jsem konzultoval všechny dostupné slovníky (které se ovšem neshodnou vždy na 100 %) a taky odborné články, plus videa pro kutily. Snažil jsem se to zde podat co nejpřesněji bez toho, abych zacházel to zbytečně odborných detailů.

Článek je ovšem určen pro úroveň B2 a výše, proto jsme to mohli trochu rozebrat. Pro nižší úrovně bychom článek vůbec nepsali. Tam stačí znalost varnish = lak.

Věřte, že to nebylo jednoduché už s ohledem na to, že ani slovníky se neshodují (je to na ně příliš odborné téma) a ani odbornější články nejsou úplně zajedno. Ani rodilí mluvčí se pak moc nevyznají mezi různými varnishi a lacquery…

Můžete mi prosím napsat, co přesně vám v našem článku nesedí?

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.