Překlad vět

Ahoj, chtěl bych vás poprosit o pomoc s překladem několika vět. Nejde o to, že bych větám nerozuměl, to ne, ale nedokážu je přeložit, aby zněly hezky česky a dávaly smyl. Za jakoukoliv pomoc budu rád, děkuji.

• 1. Select problems based on how one’s ongoing emotional state might facilitate cognition.
  • 2. Prioritize thinking by directing attention according to present feeling.
  • 3. Generate emotions as a means to relate to experiences of another person.
  • 4. Generate emotions as an aid to judgment and memory.
  • 5. Discriminate accurate vs. inaccurate emotional expressions.
Odkaz na příspěvek Příspěvek od Lawrence96 vložený před 5 lety

Ahoj, chtěl bych vás poprosit o pomoc s překladem několika vět. Nejde o to, že bych větám nerozuměl, to ne, ale nedokážu je přeložit, aby zněly hezky česky a dávaly smyl. Za jakoukoliv pomoc budu rád, děkuji.

• 1. Select problems based on how one’s ongoing emotional state might facilitate cognition.
  • 2. Prioritize thinking by directing attention according to present feeling.
  • 3. Generate emotions as a means to relate to experiences of another person.
  • 4. Generate emotions as an aid to judgment and memory.
  • 5. Discriminate accurate vs. inaccurate emotional expressions.

Napište, prosím, nejprve svůj vlastní návrh překladu a pak ho můžeme společně upravit.

Děkuji Vám za odpověď. Zkusím napsat svůj návrh, ale některé věty mi opravdu nedávají smysl a nedaří se mi přijít ani na správné myšlenky vět. Za pomoc budu rád.

1. Select problems based on how one’s ongoing emotional state might facilitate cognition → Vybírat problémy na základě toho, jak může aktuální emoční stav podpořit kognici (poznávání).
  2. Prioritize thinking by directing attention according to present feeling → Určete priority myšlení (?) zaměřením pozornosti na současný pocit.
  3. Generate emotions as a means to relate to experiences of another person → Vyvolávat (vytvářet?) emoce jako prostředek k pochopení situace, ve které se nachází jiná osoba.
  4. Generate emotions as an aid to judgment and memory → Vyvolávat (vytvářet?) emoce a pomoci tak úsudku a paměti.
  5. Discriminate accurate vs. inaccurate emotional expressions → Rozlišit přesné (?) a nepřesné (?) vyjadřování emocí.
  1. Select problems based on how one’s ongoing emotional state might facilitate cognition → Vybírat problémy na základě toho, jak může aktuální emoční stav usnadnit poznávání.
  2. Prioritize thinking by directing attention according to present feeling → Upřednostnit myšlení tím, že zaměříte pozornost podle aktuálního pocitu.
  3. Generate emotions as a means to relate to experiences of another person → Vytvářet emoce jako prostředek k navázání vztahu k prožitkům druhého člověka.
  4. Generate emotions as an aid to judgment and memory → Vytvářet emoce jako pomůcku pro úsudek a paměť.
  5. Discriminate accurate vs. inaccurate emotional expressions → Rozlišovat přesné a nepřesné emoční projevy.

Franto – u čísla 2 mi přijde o něco vhodnější to, co napsal Lawrence. Protože to “upřednostnit myšlení” na mě působí jako upřednostnit myšlení před čím? – Ale tak to myšlené není, je to myšlené jako to "určit priority v myšlení (tím, že zaměříte.....atd…) – jako v rámci toho myšlení si udělat ty priority a ne jako myšlení versus něco jiného…
Jinak je váš překlad moc krásný

Odkaz na příspěvek Příspěvek od evaoslik vložený před 5 lety

Franto – u čísla 2 mi přijde o něco vhodnější to, co napsal Lawrence. Protože to “upřednostnit myšlení” na mě působí jako upřednostnit myšlení před čím? – Ale tak to myšlené není, je to myšlené jako to "určit priority v myšlení (tím, že zaměříte.....atd…) – jako v rámci toho myšlení si udělat ty priority a ne jako myšlení versus něco jiného…
Jinak je váš překlad moc krásný

Když (mně) nebylo právě jasné, co se tu míní – prioritize může mít dva významy (seřadit dle důležitosti / upřednostnit).
Také by se mohlo upřednostit myšlení před cítěním (nebo něčím jiným). Protože úplně nerozumím problematice, je obtížné to přeložit přesně. :(

Jojo, já vím, že to má ty dva významy a ten váš mi nějak nedával smysl.....ale on si to Lawrence nějak přebere:) Přeju vám hezký den:)

Perfektní, moc Vám děkuji za pomoc s překladem, pomohl mi :)

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.