Použití slovíčka "next".

Dobrý den/Ahoj 🙂

Problémem zdá se býti použití slovíčka „next“. Zřejmě jsem jej používal do dnešního dne chybně nebo minimálně příliš volně. Dle mé učitelky se toto slovíčko pojí spíše s „jednou věcí“ – next lesson, next match, next Friday atd. Nikoliv s vícero – next lessons, next matches, next Fridays. Nakonec jsme došli k tomu, že se „Next“ může použít s množným číslem – „Next lessons will be more challenging.“ – ve smyslu jen několika následujících hodin, mělo by to být nějak omezeno. I tak by zde učitelka místo „next“ preferovala spíše „the next couple of lessons“, „our upcoming lessons“, „the upcoming lessons“, „our future lessons“.

• The next Friday lessons.

Toto prý znamená – hodiny v přiští pátek. Já jsem se domníval, že by to mohlo znamenat také – hodiny v následující pátky. Opravdu nemůže? Opět zde prý platí to, že se slovíčkem „next“ se očekává „jen jedna (další/příští) páteční hodina, ne více“. Je tomu skutečně tak?

Děkuji.

„Next Friday lessons“ usually (depending on the context) means „the lessons this coming Friday“ but this construction can refer to any activities taking place on a given day over more than one week. Here are two examples.

Your next FRIDAY visits will be on 13th. FEBRUARY and 13th MARCH 2026. (lanivet); NEXT TUESDAY LUNCHES are TUESDAY 15 DECEMBER & 19 JANUARY (myndtown)

Having said that, if we want to refer to activities on a given day over the next few weeks, we wouldn't use the phrase in this wording because (i) it's potentially ambiguous, and (ii) it sounds clumsy / unnatural / stilted.

We'd say our lessons on/for/over the next few Fridays will be more challenging …

Nemáte ten problém s použitím slovícka „next“ jaksi postavený na hlavu? Neptáme se <<co by to mohlo mermomocí znamenat, kdybych řekl .....? >> Raději se ptejme <<jak se nejlíp vyjádřím, když chci říct …?>> 🙂

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.