Metoda na zapamátování slovíček

Ahoj Všem,

přečetl jsem si již po několikáté článek ,,Jak na to: Slovní zásoba,,
Doufal jsem, že díky obrázkové metodě zlomím onu pověstnou kletbu a konečně se mi do té hlavy něco dostane.

Jsem bohužel sám ze sebe zklamán :( metoda na mne nefunguje.

Poslouchám BBC, čtu atd. a pokaždé když nerozumím nějakému slovíčku, okamžitě se snažím zjistit jeho překlad nebo význam.

Bohužel i když jej slyším denně několikrát, druhý den jako bych o něm nikdy neslyšel…

S gramatikou problém nemám, ale má slovní zásoba je na bodu mrazu.

Máte nebo měli jste se zapamatováním slovíček také takové problémy, nebo jsem opravdu ,,dutá,, vyjímka, pro kterou angličtina prostě není ?

Děkuji za názory…

Ahoj, no podle mě je potřeba slovíčko použít a slyšet několikrát, aby si ho člověk zapamatoval aspoň 4–7× jak u kterýho.

Zkus si každý nový slovo použít ve vetě a tu si celou zapiš, následují den si to přečti zase nebo použij jinou větu :) hold někdy je to boj. Já si některá slovička zapamatuju napoprvé a pamatuju si je pořád a některá naopak ani po opakovanym snažení pořád zapomínám. je to jak kdy …:)

Jj boj to je každopádně :-(

Děkuju.

Tuto metodu jsem zkoušel, když jsem sledoval seriál Přátele s aj titulky. Vše jsem slyšel, větu napsal – nová slovíčka přeložil a při dalším shlédnutí seriálu nic nepamatoval :oops:

A to ještě nic není – teď když se tu učím frázová slovesa, tak mám pocit, že jsou všechny stejná :)

Proto si říkám jestli na tohle vůbec ,,mám,,. Teda jestli má někdo dost podobný problém…

Je to boj…

Každý jsme jiný, na každého funguje něco jiného. Slovíčka jsou taky každé jiné. Takže zkoušejte:
1) ve word mangeru opakovat furt dokola v sekci „revize“
2) slovíčka co nezvládne WM přepsat na kartičky (z jedné strany CZ z druhé ENG) , ty nosit sebou a opakovat ve volných chvílích i několikrát denně. Po naučení kartičku odložit a za pár dní se k ní vrátit a dle výsledku případně vrátit do hromádky „neumím“.
3) Ve výkladovém slovníku si ke slovíčku najít příkladové věty (víc jak jednu) ty si přepsat na kartičky (pro každou větu jednu kartičku) a opět nosit sebou.
4) na nejproblémovější slovíčka použít mnemotechniku, představivost apod.. Furt se mi pletlo „tooth“ a „teeth“, nyní si pro množné číslo živě představím jeden řezák vedle druhého, ty jsou „ostré“ a představují „ostrá“ písmena „e“ v anglickém slově. Na některá slova se pomůcka vymýšlí těžce, jedna silně stupidní (ty se pamatují nejlépe) z počátků mého studia angličtiny byla založena na základě výslovnosti, šlo o slovo „because“ pomůcka: Proč? Protože má kozy! Nicméně krásně dokumentuje že POUŽÍVÁNÍM si slovíčko zafixujete.

ja som niekde cital, nove slovicko musis pocut 30–50× v roznych situaciach aby si si ho trvalo zapametal

vsechna ta cisla kolikrat se slovicko musi slyset/zapome­nout/cist atd. jsou imho naproste nesmysly.

a preco je to podla teba nezmysel?
Ty si asi dokazes zapamatat nove slovicko na prvy krat.

je to nesmysl, protoze kazde slovicko je jine a kazdy clovek je uplne jiny. jsou slovicka, ktera si zapamatuju po prvnim precteni/poslechu, jsou slovicka, se kteryma mam problemy (a u kazdeho to budou slovicka jina). je to stejny nesmysl jako tvrdit, ze k tomu, aby clovek zabehl kilometr pod 3 minuty, musi nabehat presne 85,6 km, nebo treba to, ze clovek potrebuje presne 7.564 hodin spanku denne.

a ano, dokazu :).

Sice je fakt, že každé slovo a každý člověk jsou jiní, ale pro většinu lidí a pro většinu slovní zásoby tahle obecná pravidla o tom, kolikrát opakovat a jak, docela platí. A stejně si každý to opakování a jeho formy upravíme podle sebe: někdo se učí tak, že si věci donekonečna přepisuje, jiný si věci opakuje pomocí nahrávek, někomu to stačí číst…

to si len ty myslis, ze si ho zapamatas na prvy krat. Nikdy nevies kolko krat uz si ho predtym pocul bez toho aby si si to uvedomil. Nikto nenapisal, ze existuje presne cislo.

Isto to zalezi aj od vzdelania a inteligencie. Inteligenty a vzdelany clovek sa asi lahsie uci. Ak ma bohatu slovnu zasobu
v cestine alebo slovencine tak rychlo zisti, ze vela slovicok uz pozna akurat, ze sa trochu inac vyslovuju alebo pisu

přesně, člověk některý slovíčka slyšel mockrát jen si to ani neuvědomuje :) pak když se dozví co to vlastně znamená, najednou všechno zapadne do sebe a vypadá to, že se ho naučil na poprvé :)

stojim si za tim, ze jakakoliv cisla jsou nesmysl, ale tohle stejne nikam nevede, takze konec OT.

mně se tady ta čísla docela líbí :-) Říkají mi, že jsem naprosto normální, když si nové slovíčko hned, nebo aspoň brzy, nezapamatuji a také mi říkají, že to nemám vzdávat, protože je velká pravděpodobnost, že příště si to už zapamatuji :-D Z toho plyne, nehledět na čísla, ale na nová slovíčka :-D

K těm novým slovíčkům: postupně zjišťuji, že slovíčka, která znám už dloooouho, tak ty mršky mají i jiný význam než jsem dosud uměla – příklad: slovíčko „very“ – je tu na to článek a právě v poslední době jsem občas viděla: „in this very moment“ – v jaký „velmi“ moment to může být? a ono je to zdůraznění „právě v tento moment“.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.