časy

Prosím o radu. Kdysi jsme se učili, že se v AJ musí dodržovat stejné časy u všech vět v souvětí (např.: he told us he was ill – řekl nám že je nemocný.). Nedaří se mi to ale nikde najít, nevím totiž pod čím bych to vlastně měla hledat.
Předem díky za pomoc.

podle té věty usuzuji, že jde o nepřímou řeč.

h4e.cz/2006032502

h4e.cz/2006032601

http://helpforenglish.cz/…abulka-.html

Díky. Mě jde ale i o jiné případy, než nepřímou řeč. Např.z dneška: Dneska jsem dostala tvůj pohled a jsem nadšená. Moc se mi líbí. Napíšu to: I've received your postcard today and I've been excited. I've liked it very much! nebo můžu napsat: I've received your postcard today and I am excited. I like it very much.
Nejsem si vůbec jistá, jestli musím skutečně používat neustále jeden čas, nebo ne. Bohužel se mi to nedaří najít (knížek mám sice dost, ale došly mi nápady, pod jakým názvem hledat).

ale ne, žádné takové pravidlo o tom, že mají být oba časy stejné, není. Asi si někdo zjednodušil to pravidlo o nepřímé řeči. Nic víc. Časy se používají PODLE VÝZNAMU. V každé větě v souvětí může být jiný čas.

Děkuju moc. Říkali jsme si to v (minulé) jazykovce, že v rámci jednoho souvětí musí být ve všech větách stejný čas a mě teď bylo divné, že nemůžu nikde nic takového najít… :-)

Možná to bylo zjednodušené pravidlo o vyprávění v minulosti…

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.