Help for English

TO BE vysvětlení

 

Zdravím všechny :) Potřebuju poradit jak vysvětlit 12tileté holce požívání „to be“. Ptala se mě na větu: „Is there going to be dancing?“ a nechápala proč je tam to be, snažil jsem se jí to vysvětlit, ale marně. Mohl by mi někdo pomoct a napsat nějaké srozumitelné vysvětlení aby to pochopila? :D díky moc všem :)

is going to – blízká budoucnost: h4e.cz/2006111501

děkuji, ale na going to jsem se neptal, to vím a holčina to chápe, jen nemůže pochopit proč je v té větě to be a proč jinde be není, Uvedu příklad: Is there going to be dancing? Are you going to dance there? No a v té druhé větě to be není před slovem dance a já nevím jak jí vysvětlit proč tam není :D pomožte mi pls, nebo mi doporučte nějaký článek, ketrý rozebírá „to be“ díky moc :)

nevím, jestli nějaký článek rozebírá ‚to be‘. Je to prostě sloveso. Je v tom spousta gramatiky a pokud nevím, jakou gramatiku ta dívka zná, těžko budu radit. Jestli vůbec nechápe sloveso být je něco jiného, než když nechápe vazbu GOING TO apod.

Ale např. Zná vazbu THERE IS? Jednoduše si tuto vazbu může naučit dávat do různých tvarů:

There IS a problem.
There WAS a problem.
There HAS BEEN a problem.
There WILL BE a problem.
There IS GOING TO BE a problem.
There MUST BE a problem.
There MUST HAVE BEEN a problem.
There USED TO BE a problem.

Je to pořád to stejné sloveso v různých situacích.

Vazbu THERE WAS DANCING v minulosti by pochopila?

No má 12 let a myslím, že ještě nebrali ani present perfect nebo past perfect a vazbu going to se teď začali učit, jednoduše ji to nedokážu vysvětlit, ale pokusím se využít vašich vět a vysvětlit ji to, děkuji za odpověď, za vás a váš čas. :)

masakr ve 12 letech… my se k tomu dostali az ve ctvrtaku =D

Mise splněna, pochopila šikula :D , děkuji pane Víte, nakonec jsem to s vaší pomocí zvládl a docela rychle. :-)

jj Koudy7. Ona je na jazykové škole tak to tam do nich trošku více hustí :)

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.