Help for English

Use of English #49a (revision)

Komentáře k článku: Use of English 49a (revision)

 

Re: 3. věta

Pravidlo o ‚následcích‘ je trošku zavádějící. V této větě se totiž neptáte na žádné následky, neptáte se na to, co je nyní, ale na to, kdo něco udělal v minulosti. Samotná věta, která asi bývá jako příkladová v učebnicích je:
Look! Somebody HAS BROKEN THE WINDOW!
Tam je předpřítomný čas právě proto, že mluvíte o něčem, co je tady a teď: rozbité okno. Ve větě v tomto testu ale jde o něco jiného.
Takže pamatujte: V otázce na to, zda se to stalo, kolikrát se to už stalo, atd. atd. je předpřítomný. Pokud se ale ptáte na detail: jak se to stalo, proč se to stalo, kdo to udělal, kdy se to stalo, používáme MINULÝ ČAS.

Re: 3. věta

ANO, vě větě: IS SHE? WHERE HAS SHE GONE jde o úplně něco jiného. Tam se ptám na přítomnost, na to, KDE JE TEĎ. Kam odjela, kde je? Ve větě v tomto testu se neptám na nic co je tady a teď. Ptám se pouze na to, kdo provedl něco, o čem vím, že už se to stalo.

Moc pekne cviceni,jen tak dal

chyták

Annty se taky lapila na třetí větě..... :-D

ta 3.věta

…taky jsem se nachytala, byla jsem si jistá, že to musí být předminulý čas. Brala jsem to tak, že následky trvají…

w

slušný test..... :-) mimochodem,já měla tu třetí větu taky blbě, já bych tam podle sebe dala právě to DID, jako že to byl jednorázový děj nebo tak něco, ale mně vždycky všichni říkali o těch následcích…

jej na rozdiel od vacsiny ja som dala tretiu vetu dobre,tiez som rozmyslala nad predpritomnym casom ale mi tam nesedel slovosled 8-)

taky 3. věta..ale jinak super!!

90 procent to je fakt fajn.Doufam ze i to si opravim.

Chyták

Hihi, třetí větu jsem si zdůvodnila pravidlem o následcích, ale pak jsem si vzpomněla, jak často se na těchhle stránkách objevují chytáky a mám ji dobře :-)

Re: Chyták

Nápodobně – po více jak 40 testech už jsou věci, kde se snažím oprostit od všecho, co jsem se učila… pravidla jsou na to aby se porušovala, a zvláště ty o následcích, hihi

podtstané

:-) děkuji za test, sranda, zase se Vám povedlo napsat „podtstané“ ve vysvětlení k větě osm. 8-)

Odkaz na příspěvek Příspěvek od bepk vložený před 16 lety

podtstané

:-) děkuji za test, sranda, zase se Vám povedlo napsat „podtstané“ ve vysvětlení k větě osm. 8-)

Re: podtstané

tohle slovo NENÁVIDÍM! :-D

whodunnit

Dobrý den,
taky jsem se chytla na 3. větě.
Mě ovšem zmátlo to, že v Británii se občas objeví výraz „whodunnit“, setkala jsem se s tím např. v tel. programu toto slovo označovalo něco jako detektivku (Kdo to udělal?)
Měla jsem za to, že to je hovorová zkratka „Who has done it?“ proto jsem automaticky volila předpřítomný čas.
Nevíte náhodou jak tato zkratka vznikla nebo proč se používá, když by se měl správně použít minulý čas?
Děkuji

Re: whodunnit

V hovorové angličtině se někdy používá v minulém čase místo druhého tvaru nepr. slovesa tvar třetí. WHODUNIT je prostě WHO DONE IT? Hovor. minulý čas.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.