Help for English

That was Tim that I forgot to ask about.

 

Ruka by rychlejší než mozek :-(
Můžete mi prosím někdo vysvětlit, proč je správná odpověď s That…that, když se jedná o osobu?
Emphasize the underlined parts of the sentence:
I forgot to ask about Tim.
That was Tim that I forgot to ask about.
Děkuji.

THAT se používá jak pro neživotné, tak pro životné.

No jo, jenže ta učebnice má v klíči jako jedinou správnou odpověď that. Přitom u ostatních vět u životných má „who“, ale pouze začíná-li věta na It was/is… V tomto případě to je ale „that“, proto mě příjde divné.

Myslím, že tu může být obojí.

Jak vypadaly ty ostatní věty ?
Ještě někdy záleží na tom, jestli je vztažná věta tzv. defining nebo non-defining (přirovnala bych to k českému těsnému a volnému přívlastku.
U těch defining se spíše používá THAT, u těch druhých spíše WHO.
Nevím, jestli by se toto pravidlo zrovna na ty ostatní věty hodilo.

Brain,
v tomhle případě šlo určitě o defining, protože šlo o zásadní informaci a navíc zdůraznění.
Cvičebnici stejně už opouštím, protože nemám jistotu, že jsou všechny odpovědi v klíči správné a otravovat kvůli kdejaké mé pochybnosti Marka se mi nechce. On má i bez mých otázek práce až nad hlavu.

:-) chytrý tah… ne že by mi vadilo odpovídat na vaše otázky, ale je dobré učit se z něčeho spolehlivého. Budu teď tak trochu proti sobě, ale doporučuji orig. anglické zdroje, tedy např. Murphy, Oxford Practice Grammar, Grammar Scan, Language Practice atd atd.
Češi totiž mají tendenci si vymýšlet. :-) Já určitě taky. :-D

Kolika mýtů jsem se už za ty roky, co se angličtině věnuju, musel zbavit! Už na střední jsem se učil spoustu nesmyslů a bludů… a na některé přicházím až nyní. Např. že EACH OTHER a ONE ANOTHER je úplně to samé, jsem se dověděl až před pár lety… my jsme se učili, že je v tom rozdíl… české učebnice to tvdily. Zajímavé, že tento rozdíl angličtí autoři učebnic a slovníků nevidí? To je jen jeden příklad…

Nejvíc bludů u nás vycházelo po roce 1989, tehdy mi přišlo, že každý, kdo trochu uměl anglicky, se o tom rozhodl vydat knihu. Pár jsem jich doma měl… to by člověk nevěřil, na čem všem se tehdy dalo vydělávat.

Teď to nemyslím na autoré vaší cvičebnice, neznám ho ani tu cvičebnici, jen se mi podle vašich dotazů zdá, že je to trošku pochybný zdroj.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.